ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑ

Αντιπροσωπεύει για μένα την πιο όμορφη παραλία που πρωτοείδα. Το γαλάζιο της θάλασσας τις πρώτες μεσημβρινές ώρες είναι απίστευτο! Μια μακριά και πλατιά αμμουδένια παραλία που πίσω της υψώνεται μια πευκόφυτη πλαγιά μέχρι τα 350 μέτρα περίπου. Οι χρωματικοί συνδυασμοί του πράσινου, γαλαζο-πράσινου, και γαλανού, του ουρανού και της θάλασσας όπως αναμειγνύονται κάτω από τον ελληνικό ήλιο μεσ'την καρδιά του καλοκαιριού, δεν περιγράφονται εύκολα με λέξεις!

Πτητικά την γνώρισα το καλοκαίρι του 2005 και έγινε το πιο αγαπημένο μου δυναμικό, παραθαλάσσιο ή μη! Απογείωση black hawk, από το nickname του πιλότου που την πρωτοπέταξε. Υψόμετρο 100 μέτρα πάνω από την καταγάλανη θάλασσα, σε ένα parking που σταματάει ο κόσμος για να "μαγευτεί" για λίγο από τη θέα. Στην αρχή σε προβληματίζει αφού είναι εντελώς επίπεδη και σε καλεί να αφήσεις το έδαφος στο χείλος γκρεμού με κλίση περίπου 70%. Κάθε ενδοιασμός όμως τελειώνει μετά την πρώτη απογείωση και την ατένιση της γαλανόλευκης ανάμειξης ουρανού και θάλασσας στα δυτικά βάθη του Ιονίου πελάγους, πετώντας κρεμασμένος κάτω από ένα κόκκινο πανί με παρέα δύο κατάλευκους γλάρους 100 μέτρα παραπέρα, πάνω από μια θάλασσα που αστραφτοκοπάει τα χρυσάφια της κατά μήκος της ακτογραμμής της. "Έρωτας με την πρώτη ματιά."

Η απογείωση έχει τις ιδιαιτερότητές της. Το πανί θέλει δυνατό τράβηγμα στην αρχή καθώς δεν το "βλέπει" ο αέρας που περνάει 5-6 μέτρα ψηλότερα. Μόλις βρει τον αέρα, ανεβαίνει απότομα και βίαια τραβώντας τον πιλότο 1-2 μέτρα πίσω. Στιγμιαίο φρενάρισμα όταν έρθει πάνω απ'το κεφάλι και αμέσως άφεση σχεδόν όλου του φρένου για να μπορέσει να τρυπήσει και να μπει στο τείχος του ανοδικού αέρα που υψώνεται κοντά στο χείλος του γκρεμού. Μπορεί να χρειαστεί και ένα δυνατό σπρώξιμο στην πλάτη από κάποιον βοηθό για να μπει το πανί στην άνοδο. Μετά ο δρόμος είναι προς τα επάνω, προς την λοφογραμμή.

¶λλο ένα βίντεο υψηλότερης ανάλυσης.

Ο προσανατολισμός της πλαγιάς είναι δυτικός. Σπάνια όμως θα βρεις δυτικό αέρα. Ο κανόνας είναι ο νοτιοδυτικός και όλες οι πτήσεις που έχω κάνει εκεί (μετά τις 17:00), έγιναν με ΝΔ. Την ίδια στιγμή που στο Κάθισμα κρατιέσαι οριακά ή κάνεις τσουλήθρα με μικρό βαθμό καθόδου, στον ¶γιο Νικήτα απολαμβάνεις άνετο δυναμικό! Πιθανά αυτό συμβαίνει λόγο του μεγαλύτερου ύψους και σημαντικά μεγαλύτερου μήκους της πλαγιάς εδώ καθώς και κάποιας ίσως ενίσχυσης του ΝΔ ανέμου καθώς αυτός πλησιάζει στο βόριο άκρο του νησιού της Λευκάδας. Επίσης στην κλίση της πλαγιάς που κατεβαίνει ενιαία ως την παραλία, σε σχέση με το Κάθισμα όπου μεσολαβεί πλατώ μεταξύ παραλίας και πλαγιάς.

Όποιος και αν είναι ο λόγος, για μένα είναι αναμφισβήτητο ότι ο ¶γιος Νικήτας πετάει καλύτερα από το Κάθισμα. Ακόμη, στην αιχμή της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, η πτήση στο Κάθισμα είναι μια κοπιαστική διαδικασία λόγο του κόσμου και των αυτοκινήτων. Στο black hawk τα πράγματα είναι σαφώς πιο χαλαρά και μπορείς να ανέβεις στην απογείωση και με τα πόδια αν "τραβάς" στην ανηφόρα!

Μην ξεχάσετε να προσγειωθείτε κοντά στην παραλιακή ταβέρνα γιατί το μήκος της παραλίας ξεγελάει το μάτι. Και ρίξτε το πανί με προσοχή για να μην γεμίσει με την λεπτή άμμο!

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Informations about this site in