Ο ΚΑΙΡΟΣ

Πρόβλεψη πέντε (5) ημερών των μεταβολών της θερμοκρασίας εδάφους, βροχόπτωσης, διεύθυνσης και έντασης ανέμου, ατμοσφαιρικής πίεσης, σχετικής υγρασίας εδάφους. Ότι πληροφορίες δηλαδή χρειάζομαι για να εκτιμήσω την ημέρα. Βασική έλλειψη, η αναφορά στη νεφοκάλυψη.

Μετακινείστε τον δείκτη πάνω στο χάρτη της Google επί της περιοχής ενδιαφέροντός σας και τα καιρικά διαγράμματα θα προσαρμοστούν σε αυτήν !

Google map weather forecast. Powered by SKIRON

" Σχηματίζω μια εικόνα στο μυαλό μου για τις συνθήκες της ημέρας από την πρόγνωση του καιρού και προετοιμάζω στο μυαλό μου το σχέδιο και το στυλ της πτήσης, αλλά στην απογείωση και μετά τα πρώτα λεπτά της πτήσης, πρέπει να τροποποιήσω τη εικόνα αυτή με βάση τις πραγματικές συνθήκες της ημέρας. Όσο πιο πολύ απέχουν αυτές οι δύο εικόνες, τόσο πιο δυσάρεστο είναι...αλλά πετάμε με τις πραγματικές συνθήκες! " Chrigel Maurer

Πτητική εκτίμηση της ημέρας...

Θερμοκρασία εδάφους : Είναι ένας αδρός δείκτης για το ύψος που θα φτάσουν τα θερμικά της ημέρας και το ύψος έτσι της βάσης των νεφών cumulus. Για κάθε βαθμό κελσίου που αυξάνει η θερμοκρασία εδάφους, η βάση των νεφών υψώνεται περίπου 125 μέτρα ! Ένας αδρός τρόπος υπολογισμού του ύψους της βάσης των νεφών της ημέρας εφόσον γνωρίζουμε τη θερμοκρασία δρόσου και θερμοκρασία εδάφους μια δεδομένη ώρα, είναι ο εξής : Ύψος βάσης σε μέτρα = (Θ.Ε.) - (Σ.Δ) x 125. Επίσης όσο μεγαλύτερη η διαφορά ελάχιστης - μέγιστης θερμοκρασίας μιας ημέρας, τόσο μικρότερο το ποσοστό υγρασίας και τόσο πιο ψηλά ανεβαίνει η βάση.

Βροχόπτωση : Δεν το συζητάμε πολύ...!

Διεύθυνση - ένταση ανέμου : Οι προσήνεμες πλαγιές θα έχουν δυναμική άνοδο, αλλά επίσης εκεί θα αναζητήσεις τα θερμικά. Τα θερμικά ξεσέρνουν σύμφωνα με τη διεύθυνση του ανέμου και πέραν της σημασίας αυτού του γεγονότος στο κύκλωμα και το σχεδιασμό της πτήσης (αφού οι αποστάσεις πραγματοποιούνται με τον άνεμο ούριο), αλλάζει και η διεύθυνση από την οποία έρχονται σε σχέση με τα trigger points των θερμικών επί του εδάφους.

Αμιγως για ανεμους, μια πολυ καλη απεικονιση στο meteo (εδω)

Σχετική υγρασία εδάφους : Γενικά φτάνει το χαμηλότερο σημείο της κατά τις μεσημβρινές ώρες. Αποτελεί από μόνη της έναν αδρό δείκτη του ύψους της βάσης των θερμικών. Όσο χαμηλότερο το ποσοστό αυτό, τόσο το καλύτερο διότι τόσο πιο ψηλά θα ανέβει η βάση των νεφών καθώς ο θερμός αέρας που ανεβαίνει με τα θερμικά, περιέχει μικρό ποσοστό υγρασίας, το οποίο για να κορεστεί και να σχηματιστεί το νέφος χρειάζεται να ανέβει υψηλότερα (σε χαμηλότερη θερμοκρασία δρόσου). Αντίθετα όσο πιο υψηλό το ποσοστό υγρασίας, τόσο πιο αυξημένη η πιθανότητα για πολλά σύννεφα με χαμηλή βάση...

Ατμοσφαιρική πίεση στο επίπεδο της θάλασσας : Η τυπική ατμόσφαιρα έχει οριστεί από τους μετεωρολόγους με 1013 mb στην επιφάνεια της θάλασσας. Ωστόσο δεν αρκεί μια υψηλότερη τιμή για να χαρακτηρίσουμε τη μέρα υψηλών πιέσεων (ή χαμηλών πιέσεων με μια μικρότερη τιμή αντίστοιχα) αφού αυτό είναι και σε συνάρτηση με τις κινήσεις των μετώπων. Ωστόσο είναι ένας αδρός δείκτης και ιδιαίτερα η μεταβολή της προς τα πάνω ή κάτω. Χαμηλές πιέσεις είναι προτιμότερες στην ανεμοπορία, καθώς ο μετεωρολογικός άνεμος ευκολότερα ανυψώνεται πάνω από τις πλαγιές που συναντά στο διάβα του παρέχοντας έτσι υψηλότερους βαθμούς ανόδου στο δυναμικό. Αλλά και τα θερμικά ευκολότερα ξεκολλάνε από το έδαφος, είναι πιο πολλά και με μεγαλύτερο εύρος. Ο ουρανός είναι πιο βαθυγάλανος εξαιτίας της έλλειψης αναστροφών ή ήπιων τέτοιων. Αντίθετα με υψηλές πιέσεις, ο άνεμος πιέζεται προς τα κάτω, περνώντας τις πλαγιές με πιο πλάγιο τρόπο. Τα θερμικά για να ξεκολλήσουν ενάντια στην αυξημένη υπερκείμενη ατμοσφαιρική πίεση πρέπει να φτάσουν σε υψηλότερες θερμοκρασίες, γι'αυτό είναι πιο στενά και απότομα. Λόγω της γενικής καθοδικής κίνησης της ατμόσφαιρας (= υψηλή πίεση), δημιουργούνται θερμοκρασιακές αναστροφές καθώς ο αέρας κατερχόμενος από ψηλά θερμαίνεται. Έτσι ο ουρανός μπορεί να φαίνεται "ομιχλώδης", με ξεθωριασμένο γαλάζιο. Αν η αναστροφή είναι σε ύψος μικρότερο από αυτό που αντιστοιχεί το σημείο δρόσου, ακριβώς επειδή η πλειονότητα των θερμικών μπορεί να μην είναι σε θέση να την τρυπήσουν και να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία έως το ύψος σχηματισμού των νεφών, η ημέρα μπορεί να έχει μπλε θερμικά, δηλαδή χωρίς cumulus.

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΜΕΙΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ/ΠΙΕΣΗΣ ΩΡΑ 14:00 (12:00 UTC) - δοκιμές...

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ PARAPENTE 2010

The player will show in this paragraph

FLIGHT LOGBOOK

ΟΙ ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ 2010

SPECIAL ΘΕΜΑ : XC ΛΕΥΚΑΔΑΣ

BEST VIDEOS

ΠΡΟ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΟ - ΕΜΠΕΣΟΣ 24/28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

Αερ. Αγρινίου

no borders team

Βίντεο φωτο-αφιέρωμα στα 4 χρόνια πτήσεων με την παρέα

L I F O

SIGN THE GUESTBOOK

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ