ΕΜΠΕΣΟΣ

Η τοποθεσία είναι γνωστή στους αθλητές του parapente καθώς πανελλήνιοι αγώνες έχουν διοργανωθεί εδώ. Μέρος εξαιρετικής ομορφιάς που συνδυάζει και μεγάλες πτητικές δυνατότητες. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Μετά από 1 ώρα οδήγησης από το Αγρίνιο, φτάνουμε στα βουνά του ορεινού Βάλτου. Η διαδρομή κάθε άλλο παρά βαρετή. Κάντε μια στάση στον νεοεγερθέντα παραδοσιακό ξενώνα "Καστράκι" στο ομώνυμο χωριό, για καφέ με θέα την νοτιότερη τεχνητή λίμνη του Αχελώου (φράγμα Στράτου). Συνεχίστε κατόπιν για το χωριό Μπαμπαλιό, κτισμένο στην όχθη των κρυστάλινων γαλαζοπράσινων υδάτων της τεχνητής λίμνης του Καστρακίου. Μετά, τα πλατάνια της όχθης του ποταμού Ίναχου (απ'όπου και το όνομα του Δήμου Ινάχου), θα σας συνοδεύσουν ως το Χαλκιόπουλο - την πρωτεύουσα του Δήμου - όπου θα αντικρύσετε τον εντυπωσιακό βράχο της Καλάνας. Σκέτη πέτρα που υψώνεται από την κοιλάδα ως τα 1300 μέτρα ύψος. Το τοπίο εδώ είναι Αλπικό : πράσινη κοιλάδα που διατρέχεται από τον Ίναχο (παραπόταμο του Αχελώου, ξηρός το καλοκαίρι) και πλαγιές να υψώνονται στις παρυφές της. Οι δυτικές πλαγιές είναι χαμηλές και κατάφυτες, ενώ οι ανατολικές στις οποίες πετάμε, αποτελούνται από δύο κύριους όγκους-βουνά : το Μιτσέλι προς τα βόρια και την Καλάνα νότια που χωρίζονται μεταξύ τους με βαθιά χαράδρα που φθάνει σχεδόν ως τη βάση της κοιλάδας.

Στο πτητικό κομμάτι τώρα. Ο Δήμος Ινάχου αναγνωρίζοντας τη συμβολή του αεραθλήματός μας στην προβολή και περεταίρω ανάπτυξη της περιοχής, έχει αγοράσει χώρο ικανής έκτασης για αποκλειστική χρήση ως προσγείωσης, ενώ και άλλες αεραθλητικές υποδομές έχουν δρομολογηθεί. Οι ντόπιοι χαίρονται όταν μας βλέπουν, ιδιαίτερα κατά την διεξαγωγή αγώνων, αφού για λίγες μέρες η ζωή τους παίρνει άλλο χρώμα!

Η απογείωση βρίσκεται στην Καλάνα και σε υψόμετρο 650 μέτρων, η δε προσγείωση έχει υψόμετρο 270 μέτρα. Ο προσανατολισμός της απογείωσης, στην οποία μπορούν να αναπτυχθούν πολλά αλεξίπτωτα, είναι δυτικός. Επιθυμητός άνεμος ο δυτικός αλλά και ο βοριοδυτικός αν και κάνει την πτήση πιο απαιτητική λόγω αναταράξεων. Και με νοτιοδυτικό θα πετάξεις, αρκει να μην έχει πολύ ένταση γιατί τότε δημιουργούνται υπήνεμα στην απογείωση από ένα βράχο που προεξέχει στα νοτιοδυτικά αυτής.

Το μέρος είναι καθαρά θερμικό αλλά και εδώ ισχύει "από ένα ύψος και πάνω κρατιέμαι άνετα" καθώς "φούσκες" και μικρορεύματα ανόδου δίνουν ραντεβού συνάντησης και συγκέντρωσης εκεί : "it's party time!". Θερμικό κύκλωμα αλλά μακριά από τα βράχια, είναι η φιλοσοφία στον Εμπεσό. Το καλοκαίρι οι συνθήκες είναι δυνατές και το ανεμούρι της προσγείωσης δείχνει ότι θέλει. Αργότερα το απόγευμα η κοιλάδα κρατάει με magic lift που μπορεί να θέλει "αυτιά" αν βιάζεσαι να προσγειωθείς! Οι πτητικές δυνατότητες λοιπόν της "πίστας" είναι πολύ μεγάλες και προσφέρεται για όλα τα επίπεδα πιλότων (εκτός ίσως από πολύ αρχάριους). Από πτήση μπροστά στην Καλάνα, έως μικρά τοπικά xc προς το Μιτσέλι και τη Χελώνα μετ'επιστροφής, έως και μεγάλα xc της τάξης των 100 χιλιομέτρων προς Θέρμο-Στράνωμα!

Ακόμη και αν δεν πετάτε, αξίζει να κάνετε μια εκδρομή στον ορεινό Βάλτο για να περπατήσετε σε μέρη όπως ο ¶γιος Ανδρέας ο Ερημίτης και να φάτε ντόπια ψητά σε κάποια ταβέρνα της περιοχής! Περισσότερες πληροφορίες για τα αξιοθέατα του Δήμου Ινάχου, δείτε στο site Ίναχος.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ο καιρός αυτό τη στιγμή στο μετεωρολογικό σταθμό Κομποτίου 'Αρτας :

 

 

ΠΡΟ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΟ - ΕΜΠΕΣΟΣ 24/28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010