ΠΑΝΑΓΙΑ ΒΛΑΧΕΡΝΑ

Σε απόσταση μόλις 10 λεπτών από τα σπίτια μας, σίγουρα είναι η πιο "πολυπεταγμένη" απογείωσή μας. Must για τις καθημερινές που τα περιθώρια χρόνου είναι στενά, έχει "φορτίσει" με εμπειρία πάρα πολλούς πιλότους. Η ευκολία στην πρόσβαση τόσο από πλευράς απόστασης, όσο και χρόνου την κάνει ανεκτίμητης αξίας για εμάς.

Στο βόριο άκρο της βρίσκεται το εξωκκλήσι της Παναγιάς Βλαχέρνας και στη μέση της απόστασης μεταξύ αυτού και της απογείωσης, σώζεται η κυκλική κάτοψη αρχαίου παρατηρητηρίου των Αιτωλών προς τους Ακαρνάνες (έλεγχος της διάβασης του Αχελώου ποταμού).

Στις βοριοδυτικές παρυφές του Αγρινίου εδραζόμενη, είναι η πρώτη πλαγιά που συναντά η αύρα καθώς περνά τον κάμπο του Αγρινίου. Αν και το υψόμετρό της είναι μόνο 350 μέτρα ( με υψόμετρο προσγείωσης 80-100 μέτρα ), αυτή η ιδιότητα, της προσδίδει μεγάλη ποικιλία πτητικών συνθηκών. Από απλό δυναμικό μέχρι αμιγώς μόνο θερμικά και όλους τους ενδιάμεσους συνδυασμούς. "Κρατάει" τις περισσότερες μέρες του χρόνου που πετάει, δωρίζοντας από οριακό κράτημα έως 2000 μέτρα ύψος. Ο προσανατολισμός της δυτικός, πετάει με δυτικούς και νοτιοδυτικούς ανέμους που επικρατούν κατά κανόνα τις μεσημεριανές ώρες (τοπική αύρα), ενώ με βοριοδυτικό σε "πατώνει" κρατώντας και ένα ματσούκι ξύλινο. Το θέμα αλλάζει αν κατά την είσοδο του ΒΔ, που μπαίνει όταν η μέρα έχει προχωρήσει, έχεις 100-200 μέτρα ύψος πάνω από την απογείωση. Τότε "πας στον Θεό"! Πιθανώς επειδή ο ΒΔ ψύχει την ατμόσφαιρα και ταυτόχρονα σαρώνει και εγείρει όποιο θερμικό θύλακα συναντά στο έδαφος, το κράτημα και η άνοδος από ένα ύψος και πάνω, είναι άνετο και σταθερό αν και κάπως αναταράξιμο.

Συνηθισμένα cross country από εδώ είναι προς Παραβόλα - Παλαιοκαρυά - Θέρμο, ενώ λιγότερο συχνά προς κατεύθυνση Καρπενήσι.

Αναντικατάστατη!

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Το αποκλειόμενο/ενεργό περιεχόμενο, αφορά λει- τουργίες απεικόνισης με javasript. Μπορείτε να το εμπιστευτείται.

»Date –»2008

Αν έχετε το Google Earth στον υπολογιστή σας, http://earth.google.com/ μπορείτε να δείτε την τοποθεσία, εδώ.

Pictures