ΕΠΙΓΕΙΕΣ - GROUND HANDLING

Ένας από τους καλύτερους και ευκολότερους τρόπους για να βελτιώσετε τις πτητικές σας ικανότητες είναι η επίγεια εξάσκηση. Είναι σωστό να πούμε ότι οι περισσότεροι από τους κορυφαίους πιλότους στον κόσμο έχουν πολύ καλές ικανότητες επίγειου χειρισμού. Αυτό δεν οφείλεται στο ότι είναι προικισμένοι ή υπεράνθρωποι, οφείλεται στην εξάσκηση. Με την εξάσκηση βελτιώνετε τις αντιδράσεις σας και την κατανόηση της πτέρυγας. Βρείτε έναν ωραίο ανοιχτό χώρο ή το χώρο προσγείωσης και περάστε μία - δύο ώρες κάνοντας επίγειους χειρισμούς και εξασκούμενοι στην πρόσθια και ανάστροφη τεχνική απογείωσης. Όταν εμπεδώσετε τα βασικά, μην ντρέπεστε, πειραματιστείτε, παίξτε και μάθετε πως να αναλαμβάνετε την πτέρυγά σας από όλα τα είδη των καταστάσεων.

Ο Mike Kung είναι πιθανώς ο κορυφαίος στον κόσμο στις επίγειες. Έχει μεταφέρει το χειρισμό σε άλλο επίπεδο και μπορώ να σας πω ότι είναι καταπληκτικό να παρακολουθείς τον Mike να περιφέρεται γύρω από την περιοχή απογείωσης πατώντας κάτω όπου επιλέγει. Η κατανόηση, του τι να τραβήξει, πόσο πολύ και πότε είναι τέλεια. Όλα αυτά καταχτήθηκαν με συνεχή εξάσκηση.

MAD MIKE KUNG - PLAY IT LOUD !

Υπάρχουν διάφορες συμβουλές που θα μπορούσα να δώσω αλλά πιστεύω πως η καλύτερη και πιο σημαντική είναι να είστε ήπιος. Είναι πολύ εύκολο να καταλάβετε ότι αν οι χειρισμοί σας στο parapente (ιμάντες, φρένα και ζώνη) είναι ήπιοι και προοδευτικοί η πτέρυγα θα αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο, ήπια και προβλεπόμενα. Εάν ωστόσο είστε απότομοι με τους χειρισμούς σας, η πτέρυγα θα είναι πολύ πιο δύσκολο να ελεγχθεί και θα αντιδρά απρόβλεπτα. Θεωρείστε το πανί καθαρά ως προέκταση του σώματός σας, μην φοβάστε να κινείστε γύρω, μπρος και πίσω, από πλάι σε πλάι ώστε συνεχώς να κεντράρετε τον εαυτό σας κάτω από το κέντρο της πτέρυγας. Ο επίγειος χειρισμός του πανιού σας είναι αρκετά δυσκολότερος από το να το πετάτε στον αέρα! Έτσι υπάρχει νόημα να εξασκείστε αφού θα βοηθήσει όλες τις πλευρές της πτητικής σας ικανότητας. Κάνοντάς το αυτό συχνά σύντομα θα φτάνετε στην απογείωση σίγουροι ότι έχετε τον πλήρη έλεγχο και ότι θα κάνετε μιά τέλεια απογείωση. Ένα αίσθημα αυτοποεποίθησης είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινάτε κάθε πτήση αφού σημαίνει ότι το υπόλοιπο της πτήσης θα πάει καλά. Στον αέρα οι νεοαποκτηθείσες ικανότητές σας θα σας βοηθήσουν να είστε πιο ευαίσθητοι με τα controls και πιο ενήμεροι για τις κινήσεις της πτέρυγας. Αυτό θα σας βοηθήσει να είστε χαλαροί και όταν είστε χαλαροί και σίγουροι, οι σωστές αποφάσεις συνήθως λαμβάνονται, και αυτά καταλήγουν σε περισσότερη διασκέδαση και ένα καλύτερο ασφαλέστερο πιλότο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εξασκείστε τακτικά μέχρι να γίνει δεύτερη φύση. Μία φορά θα βοηθήσει λίγο, αλλά θα μείνετε έκπληκτοι από το τι δέκα φορές θα κάνουν, μεταμόρφωση!

Προσωπικά απολαμβάνω να κάνω επίγειες σε πανιά και να συμμετέχω σε σχεδιασμό και δοκιμές, κάνουμε πολύ απ' αυτά, και με βεβαιότητα γνωρίζω ότι βοηθάει την πτήση μου πολύ. Έτσι δοκιμάστε το και μην απογοητεύεστε εάν παλεύετε στην αρχή με το πανί, απλώς συνεχίστε μέχρι να σας κάνει click.

Καλή τύχη και επιτυχείς επίγειες.

(Μην ξεχνάτε να φοράτε το κράνος σας!)

 

Μετάφραση άρθρου από το internet - agrodoc

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Pictures