κιθαιρωνας 10/05/2008. εξετασεις πλ

Στη διαδρομή για τον Κιθαιρώνα, έλεγα στην Ερμιόνη ότι αργήσαμε και μπορεί να μην προλαβαίναμε το πτητικό παράθυρο, αφού η πρόβλεψη του καιρού ήταν δυσοίωνη... Φτάσαμε στην απογείωση 12:10 και μου είπαν να ετοιμαστώ αμέσως.

Ο άνεμος ήταν ΒΑ, δηλαδή πλάγιος από δεξιά, αλλά θα ήταν η 5η πτήση μου στον Κιθαιρώνα και το σκηνικό το είχα ξαναδεί. Πάλι καλά που είχε μέτριας έντασης αέρα που θα βοηθούσε στην απογείωση γιατί η πρόβλεψη ήταν για ασθενείς ανέμους και το μόνο που δεν ήθελα ήταν μια πρόσθια απογείωση... Έχω να απογειωθώ πρόσθια από την εκπαίδευση και δεν την εμπιστεύομαι ως τρόπο απογείωσης. Ακόμη και στην άπνοια, προτιμώ να απογειωθώ με μια δυναμική αντίστροφη για να ελέγχω το πανί οπτικά.

Παρατηρώντας το βιντεάκι της απογείωσης ως εξωτερικός παρατηρητής, βλέπω ότι έκανα γρήγορες κινήσεις ελέγχου της πτέρυγας και κατά τη στροφή εμπρός, πιάνω πολλά φρένα για να κρατήσω το πανί που έφευγε μπροστά από 'μένα. Αντίθετα, κατά τη φάση της απογείωσής μου δεμένος στο κάθισμά μου, ένοιωθα ότι ο χρόνος κύλησε πιο αργά, ότι είχα περισσότερο χρόνο να κοντρολάρω την πτέρυγα και ότι τράβηξα λιγότερο φρένο απ'αυτό που βλέπω στο βίντεο. Σταμάτησα να κοιτάζω την πτέρυγα κατά τη στιγμή της στροφής για μέτωπο απογείωσης. Δεν αντιλήφθηκα ότι η πτέρυγα μου έφυγε μπροστά, όπως πολύ καθαρά φαίνεται στο βίντεο. Η μόνη αίσθησή μου (και φυσικά αρκετή) ήταν τα φρένα που δεν είχαν ικανοποιητική πίεση, όση θα ήθελα. Παρ'ότι βλέπω στο βίντεο ότι τα φρένα είναι αρκετά χαμηλά τραβηγμένα, η πίεση που ένοιωθα ήταν μέτρια - , αλλά τουλάχιστον ήταν συμμετρική στα 2 φρένα. Έτσι δεν έτρεξα να απογειωθώ, αλλά βημάτισα μέτρια, περιμένοντας να δω αν θα αυξηθεί η πίεση ή θα συμβεί κάποιο κλείσιμο, επικεντρώνοντας τη προσοχή μου να κρατάω συμμετρική πίεση στα φρένα.

Ένα άλλο θέμα που τονίστηκε από τους εκπαιδευτές - εξεταστές στο debriefing, ήταν η σωστή είσοδος στο κάθισμα μετά την απογείωση (πότε, πως). Ένα θέμα το οποίο είχα ξεχάσει τελείως, λόγω και της ευκολίας εισόδου μου στην ευρύχωρη ζώνη μου. Στο βίντεο όμως, βλέπω πως κάνω πολλές ταλαντώσεις στο yaw (το κάθισμα) που οφείλονται εν μέρη στη θέση του σώματός μου σε σχέση με την πτέρυγα τη στιγμή της απογείωσης, στις κινήσεις που κάνω πάνω στο κάθισμα για να "χωθώ" σε αυτό και ίσως ο ιμάντας στήθους να θέλει λίγο σφύξιμο (να θυμηθώ να το τσεκάρω...).

Εξεταστές οι : Νίκος Καρύδης, Γιώργος Αμαξάς και Διονύσης Βλασσόπουλος. Με χρόνια εμπειρίας ο καθένας τους, μίλησαν με εντυπωσιακή ωριμότητα στο debriefing των πιλότων που εξετάστηκαν και οι παρατηρήσεις τους για τον κάθε πιλότο από εμάς, ήταν ευπρόσδεκτες απ'όλους αφού όλοι μας κάτι οφελειθήκαμε ακούγοντάς τις.

Μετά από 4 χρόνια που πετάω με παραπέντε, πάνω από 200 πτήσεις (δυστυχώς δεν είναι πολλές...) και μία πτώση με stall από 30 μέτρα, καταλάβαινα πολύ καλά για τι πράγμα μίλαγαν και εφιστούσαν την προσοχή μας. Από την άλλη ξέρω ότι αν δεν πάθεις, δεν μαθαίνεις... Μακάρι αυτά που είπαν και ήθελαν να μεταδώσουν, να ήταν δυνατόν να αφομοιωθούν και να ενστερνιστούν στον καθένα από εμάς και κυρίως στους νέους πιλότους, αυτοστιγμής. Αλλά αυτό δεν γίνεται...δυστυχώς.

Για να αναφέρω κάποιες φράσεις-νοήματα που αναφέρθηκαν από τους εκπαιδευτές :

" Μπορούμε να εξετάσουμε διάφορα πράγματα, αλλά αυτό που δεν μπορούμε να εξετάσουμε είναι ο τρόπος που σκέφτεται ο κάθε πιλότος και αντιμετωπίζει το άθλημα και εκεί είναι η ασφάλεια "

" Κάποιοι από εσάς, τώρα που πήρατε πτυχία, θα συμμετάσχετε σε αγώνες. Μην παρασυρθείτε βλέποντας άλλους πιλότους και πάρετε ρίσκα στους αγώνες που είναι πάνω από τις δυνατότητές σας. Είναι εύκολο να παρασυρθείς στον αγώνα και να πάρεις ρίσκο. Ο καθ'ένας από εσάς, ξέρει τις δυνατότητές του "

" Το παραπέντε είναι άθλημα, αλλά δεν είναι τέννις. Το λάθος μπορεί να πληρωθεί. Πετάμε για τη διασκέδασή μας και την ασφάλειά μας και την ασφάλεια των άλλων που πετάνε μαζί μας και οι αγώνες είναι κάπου στο βάθος... "

" Επίγειες και επίγειες και... επίγειες. Όσο λιγότερο μιλάς, περισσότερο σκέφτεσαι και ακούς, διαβάζεις και "δουλεύεις" με την πτέρυγα, τόσο πιο γρήγορα θα εξελιχθείς "

" Δεν μπορούμε όλοι να είμαστε πρωταθλητές...Δεν μπορούμε όλοι να έχουμε επαφή με την πτέρυγα 7 ή 5 μέρες την εβδομάδα..."

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Αν έχετε το Google Earth στον υπολογιστή σας, http://earth.google.com/ μπορείτε να δείτε την απεικόνιση της πτήσης, εδώ

 

Στατιστική ανάλυση και απεικόνιση της πτήσης στο SKY.gr

Pictures