ΚΙΘΑΙΡΩΝΑΣ 11/09/2008

Με "φόρα" από τις πρόσφατες πτήσεις στον Εμπεσό και βλέποντας στο Sky.gr εκτίμηση για καλές συνθήκες στον Κιθαιρώνα στις 13:30 που κοίταξα, το αποφασίζω αμέσως και φεύγω για Πλαταιές. Ο καιρός στο internet έδειχνε ασθενείς ΒΔ και προβληματίστηκα για την ορθότητα της πρόβλεψης. "Ολόκληρο βουνό όμως, δεν μπορεί να μην δουλεύει...αλλιώς καμμιά επίγεια..."

Κατεβάζουμε με το Λάζαρο αυτοκίνητο στην προσγείωση για την περισυλλογή μας και ξανά πάνω στην απογείωση. Στο ύψος της απογείωσης ο αέρας είναι ελαφρώς ΒΑ και με ένταση, εκτός των θερμικών ριπών, γύρω στα 15 km/h.

Αφού τσεκάρω νοητικά ποιες κούρβες της πλαγιάς είναι προσήνεμες ως προς τον ΒΑ άνεμο και επομένως με τις περισσότερες πιθανότητες για δυναμική άνοδο και θερμική δραστηριότητα, απογειώνομαι γύρω στις 16:20 ως λαγός.

Η πλαγιά δεν "κρατάει" με δυναμικό και μόνο θερμικά ρεύματα βρίσκω στις σάρες και στις προσήνεμες κούρβες ενώ ενδιάμεσα το βάριο λέει : κρρρρρρ.... Τουλάχιστον δεν έχει κούνημα και οι φούσκες δεν είναι "σκληρές". Τρεις φορές σκέφτηκα "τώρα θα πατώσω..." χαμηλώνοντας κάτω από το ύψος της απογείωσης και άλλες τόσες σώθηκα. Είναι η 5η? φορά που πετάω στον Κιθαιρώνα και το μέρος δεν το γνωρίζω καλά...

Τελικά βρήκα ένα ανοδικό δεξιά και κοντά στην απογείωση και άρχισα να κερδίζω ύψος με οχτάρια και να τραβιέμαι προς την πλαγιά χαμηλός.

Το εντυπωσιακό ήταν ότι 50-60 μέτρα πάνω από την απογείωση, ο άνεμος άλλαζε διεύθυνση από ΒΑ σε ελαφρώς ΒΔ!!! Έτσι με το κύκλωμα ξέσερνα προς τα νοτιοανατολικά και έχοντας κερδίσει λίγο ύψος, αποφάσισα να περάσω προς την πρώτη χαραδρούλα δεξιά της απογείωσης για κάτι ίσως καλύτερο στην προσήνεμη ΒΔ πλαγιά της.

Πράγματι πάνω από την πλαγιά, κεντραρίστηκα σιγά σιγά σε ένα θερμικό γύρω στο +1 m/s και με συνεχόμενο κύκλωμα ανέβαινα ξεσέρνωντας προς την Πυραμίδα. Πάνω από την κορυφή της πυραμίδας, το θερμικό ενισχύθηκε λίγο ακόμα και μετά από 7 λεπτά κυκλώματος "έπιασα" κορυφή για πρώτη φορά στον Κιθαιρώνα!

Το πρώτο πράγμα που τσέκαρα εκεί πάνω (στα 1.600 μέτρα) ήταν η ένταση του ανέμου καθώς είχα προειδοποιηθεί παλιότερα από τον Διονύση για το θέμα αυτό. Σήμερα όμως δεν είχε δυνατό μετεωρολογικό άνεμο. Η κόντρα προς την πεδιάδα δεν ήταν πάνω από 10 km/h και μόνο στα θερμικά η ταχύτητα εδάφους έπεφτε μέχρι και τα 8 km/h...

Φωτογραφίες λοιπόν... και θυμήθηκα την ατάκα του "Apo" λίγες μέρες πριν στον Εμπεσό όταν απογειωνόμουνα με βιντεοκάμερα στο κράνος και φωτογραφική στη μπανάνα : "Εσύ είσαι multimedia πιλότος"... Χα,χα,χα...

Εντυπωσιακή η θέα των παραλιών προς νότο, η ελατόφυτη πλαγιά, το μωσαϊκό των καφεπράσινων χωραφιών προς βορά και η ρυπαρή αναστροφή στα ανατολικά... Στην κορυφή το κράτημα ήταν άνετο με χαζοστροφούλες κάθε τόσο για τη διατήρηση του ύψους.

Λίγο αργότερα αναριχήθηκε στην κορυφή και ο Βαγγέλης. Ευκαιρεία να βιντεοσκοπήσω από κοντά άλλο αλεξίπτωτο... Πετάξαμε λίγη ώρα εκεί και βγήκα προς τον κάμπο με την ασφάλεια του ύψους για εξερεύνηση του αέρα.

Με κατακόρυφο ίχνος στους πρόποδες του βουνού, βρήκα ένα θερμικό και το κύκλωσα ξανά μέχρι σχεδόν ύψος κορυφής αλλά σε απόσταση από αυτή.

Μετά αεροφωτογραφία των Αρχαίων Πλαταιών και προσγείωση μετά 1:45 στον αέρα....

...Σιγά μην πάω στον Πλιάτσικα...! Θα φτιάξω τα βιντεάκια μου!

 

FLIGHT TRACK

Απεικόνιση της διαδρομής της πτήσης με gps πάνω σε χάρτη της Google, με τις φωτογραφίες και βίντεο στα σημεία που ελήφθησαν :

Η απεικόνιση του gps track της πτήσης σε Google maps, είναι εφικτή μέσω του site : track-n-share.com