TIPS ΑΠΟΓΕΙΩΣΗΣ

Μπαίνοντας στο κάθισμα.
Πολλά ατυχήματα έχουν συμβεί, διότι οι πιλότοι παλεύουν να μπουν στο κάθισμα μετά την απογείωση . Οι χειρότεροι είναι αυτοί που κρατούν τα φρένα στα χέρια τους και τραβούν ταυτόχρονα το κάτω μέρος της ζώνης. Ο πιλότος θα εισέλθει άθελά του σε full stall, ή αν χρησιμοποιούν μόνο ένα χέρι για να ρυθμίσουν το κάθισμα το παραπέντε θα μπει σε spin. Μια άλλη κακή ιδέα είναι να αφήσετε τα φρένα για να πιάσετε την ζώνη, ένα πιθανό ασύμμετρο κλείσιμο χρειάζεται τότε πολύ χρόνο να ελεγχθεί (πρέπει να βρείτε τα φρένα ξανά ) και γυρίζετε πίσω στο λόφο . Μια όχι και τόσο καλή ιδέα είναι να κρατάτε και τα δύο φρένα με το ένα χέρι ενώ χρησιμοποιείτε το άλλο για να μπείτε στη ζώνη, αφού δεν μπορείτε να ελέγξετε ένα κλείσιμο τόσο καλά όσο αν είχατε ένα φρένο σε κάθε χέρι. Αν δεν μπείτε αυτόματα στη ζώνη σας μετά την απογείωση, περιμένετε μέχρι να έχετε μια απόσταση ασφαλείας από την πλαγιά, και μετά χρησιμοποιήστε την ακόλουθη μέθοδο . Ξαπλώστε πίσω και ανασηκώστε τα γόνατά σας προς το στήθος σας ενώ σπρώχνετε (αλλά δεν κρατάτε) με τα χέρια σας (να κρατούν τα φρένα ) σε όλους τους ιμάντες στο ύψος που είχατε τα χέρια σας για φρενάρισμα και στριφογυρίζετε στο κάθισμα για να βοηθήσετε το σώμα σας να πέσει μέσα του. Μήπως η ζώνη σας έχει πολύ σφιχτούς τους συνδέσμους της πλάτης; Ένα σύνηθες πρόβλημα είναι να έχετε πολύ χαλαρούς τους συνδέσμους των ποδιών, που τοποθετεί τη ζώνη υψηλότερα καθώς τρέχετε και είναι έτσι πιο δύσκολο να καθίσετε αργότερα μέσα σ' αυτή.

Ψυχολογική στάση .
Δεν είστε υποχρεωμένοι να απογειωθείτε . Εάν δεν αισθάνεστε άνετα με τις πτητικές συνθήκες ή είναι μια νέα περιοχή, πετάξτε μια άλλη μέρα ή σε ένα καλύτερο μέρος. Προσέξτε το group effect και εκείνους που πετούν για επίδειξη . Έχω ακούσει πολλές φορές : "λοιπόν, απογειώνομαι!" και μετά τον βλέπεις παρκαρισμένο στον ισχυρό άνεμο, σίγουρα έχει πλάκα.

Εάν ο άνεμος μεταβάλλεται περισσότερο από 10 km/h σε λιγότερο από 3 δευτερόλεπτα , θα συναντήσετε στροβιλώδη αέρα. Μην απογειώνεστε.

Τα επόμενα εφαρμόζονται σε μια στρογγυλεμένη απογείωση στην κορυφή: Σαν γενική οδηγία, κάποιος μπορεί να απογειωθεί εάν η μέση ταχύτητα του αέρα είναι 20 km/h με ριπές που φτάνουν έως τα 25 km/h και δεν διαρκούν περισσότερο από 5 δευτερόλεπτα, και τότε υπάρχει ακόμα ένα λογικό περιθώριο ασφαλείας με σεβασμό στην ταχύτητα αέρος του πανιού. Η μέτρηση του αέρα πρέπει να γίνεται μπροστά στην απογείωση για να αποφευχθεί ο στροβιλώδης αέρας. Δώστε κλίσεις στο ανεμόμετρο για να βρείτε τη μέγιστη ταχύτητα αέρα και την κατεύθυνση αυτού. Θυμηθείτε ότι ο άνεμος μειώνεται κοντά στο έδαφος. Θυμηθείτε ότι υπάρχει περισσότερη άνοδος (καλύτερη) και λιγότερη οριζόντια ταχύτητα αέρα, εάν μπορέσετε να μετακινηθείτε μπροστά από την απογείωση.

Εκείνα τα γκρίζα σύννεφα, μαυρίζουν. Θερμικά και πλατιές ζώνες ανόδου θα γίνουν ισχυρές. Μην απογειωθείτε και προσγειωθείτε εάν ήδη πετάτε. Κοιτώντας γύρω σας μπορεί να δείτε βροχή σε απόσταση.

Πριν τραβήξετε τους ιμάντες για να φουσκώσει το πανί, πείτε στον εαυτό σας: "Αυτό είναι μια δοκιμή και θα απογειωθώ αν όλα είναι καλά". Μήν σκέπτεστε: "Έχω χάσει την απογείωση δύο φορές, και οι άλλοι δεν θα γελάνε με μένα άλλο". Τα "τρομακτικά" κουνούπια είναι επίσης ένας κακός λόγος για απογείωση.

Μετά την απογείωση, το πανί βουτάει για να αυξήσει ταχύτητα (δεν τρέξατε αρκετά γρήγορα) και στη συνέχεια ανεβαίνει μένοντας ελαφρά πίσω. Εάν αυξήσετε τα φρένα εκείνη τη στιγμή θα ενισχύσετε την κίνηση του εκκρεμούς, που μπορεί να οδηγήσει έτσι σε stall. Το φαινόμενο αυτό ενισχύεται εάν μπαίνετε σε ένα θερμικό ή άνοδο την ίδια στιγμή.

Οι χειρότεροι 10 λόγοι για απογείωση: 10 ) έχω περιμένει αρκετά.9) Δεν έχω κάποιον να με κατεβάσει από την πλαγιά.8) πείναω, κρυώνω.7) περπάτησα πολύ μέχρι εδώ πάνω.6) σκοτεινιάζει .5) ας το κάνουμε πριν φτάσει η βροχή εδώ.4) τα κουνούπια με τρώνε ζωντανό.3) θα αργήσω για το δείπνο.2) θα φανώ δειλός αν δεν το κάνω. 1) αυτή είναι η τελευταία μέρα διακοπών!

Τράβηγμα επάνω κατά τη διάρκεια περιστροφής από μια αντίστροφη απογείωση.
Εάν υπάρχει κίνδυνος να τραβηχτείτε πάνω κατά τη στιγμή που το πανί θα είναι πάνω από το κεφάλι σας μετά από μια αντίστροφη απογείωση, ίσως σκεφτείτε ότι είναι καλή ιδέα να γυρίσετε γρήγορα πριν αυτό συμβεί. Αλλά εάν τα πόδια σας σηκωθούν κατά τη διάρκεια της γρήγορης περιστροφής, τότε δεν μπορείτε να ακυρώσετε την τάση περιστροφής και θα διασταυρώσετε τους ιμάντες στην άλλη κατεύθυνση, που μπορεί να είναι αποπροσανατολιστικό. Συνέβη σε μένα και συνέχιζα να τραβάω το λάθος φρένο, μέχρι που το φτερό μου άρχισε να κοιτάζει την πλαγιά. Για να το αποφύγετε αυτό, μην γυρνάτε γρήγορα και/ή ζητήστε βοήθεια στην απογείωση (πολύ περήφανος;). Το πιο σημαντικό είναι να χαλαρώσετε και να πετάξετε το πανί μακριά από την πλαγιά, ξεστριφτείτε αργότερα. Αρπάξτε τους ιμάντες καθώς περιστρέφεστε ανάποδα, προσπαθώντας να διατηρήσετε τον διαχωρισμό τους ενώ κοιτάζετε μπροστά (αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποια περιστροφή στο φτερό). Βεβαιωθείτε ότι ο σύνδεσμος στήθους δεν είναι πολύ σφιχτός πριν την απογείωση. Μπορείτε να εκτείνεται τα χέρια σας στο πλάι και τα πόδια σας εμπρός (αυξάνει την αδράνεια περιστροφής, μειώνει την ταχύτητα περιστροφής) όταν οι ιμάντες έχουν τη μέγιστη αδράνεια ενάντια στην περιστροφή.

Η εξέταση του φουσκωμένου πανιού.
Πριν απογειωθείτε, εξετάστε το φτερό από πάνω σας για στριμένους ιμάντες, γραβάτα, κόμπο που είναι δύσκολο να τα δείτε αλλιώς. Αυτές οι καταστάσεις ίσως να μπορούν να διορθωθούν κατά τη διάρκεια της πτήσης. Εάν υπάρχει αρκετός αέρας, μείνετε ακίνητοι και εξετάστε το φτερό από πάνω σας για λίγα δευτερόλεπτα.

Το φουσκωμένο φτερό γέρνει προς τη μία πλευρά προς το έδαφος. Απλώς τραβώντας το φρένο στην πλευρά που είναι ψηλότερα θα την στείλετε πάλι κάτω εάν δεν εφαρμόσετε ταυτόχρονα ισχυρή κίνηση του πανιού προς τα εμπρός. Το πιο σημαντικό για να διορθωθεί, είναι να μετακινήσετε το σώμα σας προς την πλευρά που είναι πιο κοντά στο έδαφος. Η ιδέα είναι να επαναφέρετε το σώμα σας στο κέντρο της πτέρυγας.

Αφήστε τουλάχιστον ένα πιλότο να απογειωθεί πριν από εσάς για να έχετε μια καλύτερη ιδέα των πτητικών συνθηκών.

Εάν απογειώνεστε με άπνοια, προσδιορίστε το μονοπάτι με τα χαμηλότερα εμπόδια.

Απογείωση / βουνό / κύκλος θερμικών.
Συχνά τα θερμά ρεύματα σχηματίζονται σε κανονικούς κύκλους χρόνου. Μελετώντας τον άνεμο για 20 λεπτά, θα μπορέσετε να προβλέψετε τον επόμενο κύκλο και να απογειωθείτε ακριβώς πριν ο άνεμος αρχίσει να δυναμώνει ξανά. Κάποιος μπορεί να παρατηρήσει και τη διάρκεια τις μέγιστης έντασης ανέμου εντός ενός κύκλου.

Εάν αισθάνεστε έναν ελαφρύ μετωπικό άνεμο στην απογείωση αλλά κοιτάζοντας πίσω δείτε δέντρα να κουνιούνται από έναν πιο δυνατό αέρα, κοιτάξτε την κίνηση των νεφών για να επιβεβαιώσετε ότι δεν βρίσκεστε σε ρότορα από έναν δυνατό ούριο άνεμο.

Στην απογείωση έχετε έναν ισχυρό μετωπικό άνεμο 20+ km/h και από την προσγείωση σας αναφέρουν ασθενείς ανέμους λιγότερο από 5 km/h. Αυτό δείχνει ότι το μέσο ανοδικό στοιχείο κατά τη διάρκεια της πτήσης σας (αγνοώντας τα θερμικά) δεν θα είναι πολύ καλό, διότι η περισσότερη από την ταχύτητα του ανέμου δεν έρχεται από ένα χαμηλότερο ύψος. Να περιμένετε ότι θα αντιμετωπίσετε ισχυρό αέρα χωρίς σπουδαία άνοδο.

Απογείωση σε γκρεμό.
Ετοιμάζεστε να απογειωθείτε σε έναν γκρεμό και υπάρχει ισχυρός άνεμος μπροστά που προκαλεί ένα ρότορα πίσω σας. Αν ξεκινήσετε από πολύ πίσω, προσέξτε την μπάντα ανόδου μπροστά σας, που θα αντιστέκεται στην είσοδός σας , θα σας ανασηκώσει και θα σας σύρει πίσω στον ρότορά της. Προσπαθείστε να απογειωθείτε. όσο πιο μπροστά μπορείτε και να πέταξε στη μέγιστη ταχύτητα. Εάν προτίθεστε να σταματήσετε στην άκρη του γκρεμού, να έχετε υπόψη σας ότι η εντελώς κάθετη κίνηση του ανέμου, θα προκαλέσει σταθεροποίηση του φτερού μπροστά από σας, τραβώντας σας εμπρός, εκτός και το φρενάρετε .

Απογείωση με άνεμο από τα πλάγια.
Ο άνεμος έρχεται από γωνία πάνω από 30 μοίρες από κάποια πλευρά. Εάν είστε υποχρεωμένοι να απογειωθείτε ευθεία λόγω του εδάφους, η πλευρά του φτερού που είναι πιο εκτεθειμένη στον άνεμο, μπορεί να κλείσει (ασύμετρο) αμέσως μετά την απογείωση. Προσπαθήστε να γυρίσετε στον αέρα όσο γρηγορότερα μπορείτε.

Ξεχάσατε να δέσετε τους ιμάντες των ποδιών.
Πολλοί άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μ'αυτό τον τρόπο, κρεμώμμενοι αβοήθητοι από τους ώμους τους για λίγα δευτερόλεπτα και μετά αφήνονται. Εάν αυτό συμβεί, θυμηθείτε την ακόλουθη αλληλουχία. Αρπάξτε τους ιμάντες. Με το βάρος σας στηριζόμενο στα χέρια, τραβήξτε τα πόδια σας πίσω και πάνω για να τα αγκιστρώσετε γύρω και έξω από τους ιμάντες. Τράβηξε το κάθισμα από κάτω σας. Μπείτε πάλι μέσα στο κάθισμα και κλείστε τους ιμάντες των ποδιών.

Ξεχάσατε να δέσετε τον ιμάντα του στήθους. Μετά την αρχική έκπληξη, μπορείτε να το κάνετε.Η πίεση που χρειάζεται είναι περίπου το 25% του βάρους σας.

Dust devil (Περιμένοντας να απογειωθείτε συνδεδεμένος με το φτερό) εάν είστε συνδεδεμένος στο κάθισμα και το φτερό και δείτε έναν dust devil να πλησιάζει, βουτήξτε πάνω στο φτερό σας για να το αποτρέψετε να απογειωθεί. Μην περνάτε πολύ χρόνο άσκοπα συνδεδεμένος στο φτερό σας.

"Απογειώνομαι" / ενημέρωση. Προειδοποιήστε τους άλλους μπροστά από εσάς ότι επιχειρείτε απογείωση. Θα ευχαριστηθούν να σας βλέπουν να επιτυγχάνεται ή να αποτυγχάνετε και θα αποφύγετε να έχετε κάποιον που φουσκώνει το πανί του στο μονοπάτι της πτήσης ή προκαλεί στροβιλώδη αέρα.

Ούρηση πριν την απογείωση. Μια άδεια ουροδόχος κύστη, αντέχει περισσότερο σε τραυματισμό κατά τη διάρκεια βαριάς προσγείωσης.

Κοντρολάροντας το φτερό, μη συνδεδεμένος με τη ζώνη. Μπορεί να έχετε δεί κάποιους να κοντρολάρουν το φτερό με τους ιμάντες χωρίς να είναι δεμένοι στη ζώνη τους, απλώς κρατώντας με τα χέρια. Δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο. Πολλοί άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφού ανασηκώθηκαν και μετά πέσανε.

Για να ξεμπερδέψετε τα σχοινάκια , κρατήστε ψηλά τους "Α" ιμάντες και τραβήξτε τις γραμμές των φρένων, αυτό συνήθως ξεμπερδεύει τα υπόλοιπα. Εάν δεν είστε συνδεδεμένοι στη ζώνη σας και υπάρχει κόμπος, ξεκινήστε από το φτερό και δουλέψετε προς τα κάτω στο εξωτερικό άλφα σχοινάκι .

Εάν μια ριπή, κακός χειρισμός, ή κακή προσγείωση θέσει το φτερό σας σε μπέρδεμα, προσπαθήστε να κάνετε αυτό: Πιάστε το χείλος προσβολής από το κέντρο και δουλέψετε προς τα έξω χεριά με χεριά προς το άκρο. Ποτέ μην πιάνετε την άκρη του πανιού και την τραβάτε προς τα έξω, θα το κάνει χειρότερα.

Εάν ο άνεμος αυξάνει σαν να περνάει ένα θερμικό, αλλά δεν βλέπετε κλαδιά δέντρων να κουνάνε μπροστά και γύρω από την απογείωση, το θερμικό μπορεί να σχηματίζεται πίσω από την απογείωση και να τραβάει αέρα από εκεί που είστε. Ίσως νιώθετε ένα ψυχρότερο ρεύμα αέρα. Δεν είναι καλή στιγμή για απογείωση.

Όταν απλώνετε το πανί σε ισχυρό άνεμο, κάποιος μπορεί να βάλει μικρές πέτρες στο διπλωμένο προς τα επάνω χείλος εκφυγής για να το αποτρέψει από το να σηκωθεί, η "χτίστε" έναν τοίχο ύψους 30 cm με το χείλος προσβολής, κρατώντας ελαφρά πίεση στους άλφα ιμάντες. Αυτός ο τοίχος θα μειώσει την ταχύτητα του αέρα πάνω από το πανί.

Το πανί σας μοιάζει να φουσκώνει πάντα από τα άκρα πριν από το κέντρο και έχετε ήδη δοκιμάσει το "πέταλο" η το σχήμα "V". Αντί να τραβάτε τους "Α" ιμάντες, τραβήξτε τα σχοινάκια από τους "Α" ιμάντες εκτός από αυτά που πηγαίνουν στα άκρα του φτερού(γάντια!). Αυτό θα εφαρμόσει πίεση πρώτα στο κέντρο του πανιού.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

 

 

BEST VIDEOS