ΚΕΝΤΡΑΡΙΣΜΑ ΣΤΟ ΘΕΡΜΙΚΟ

Το κύκλωμα στο θερμικό, είναι σίγουρα από τις ωραιότερες και πιο ενθουσιώδεις στιγμές της πτήσης με παραπέντε, καθώς το βάριο χτυπάει όλο και πιο γρήγορα, νοιώθεις το κάθισμα να σε τραβάει προς τα πάνω και το έδαφος συνεχώς απομακρύνεται κάτω από τα πόδια σου...

Η ανασφάλεια του νεότερου πιλότου είναι μήπως "χάσει" το θερμικό, δηλαδή βγει έξω από αυτό και κατόπιν δεν μπορέσει να το ξαναβρεί. Αλλά και σύμφωνα με τη γνώμη έμπειρων πιλότων και πιλότων αγώνων και xc, όταν βρεθείς στο θερμικό, θα πρέπει να μετατοπίσεις τους κύκλους των στροφών σου, στην περιοχή του θερμικού με την μεγαλύτερη άνοδο (ή με άλλα λόγια να κεντραριστείς στον πυρήνα του), ώστε να σκαρφαλώσεις στη βάση των νεφών στο μικρότερο δυνατό χρόνο για να συνεχίσεις το task του αγώνα ή το xc σου...

Μετά από αυτό το μικρό πρόλογο - διαπιστώσεις, πρέπει να απαντήσουμε στο πως επιτυγχάνεται αυτό. Ευτυχώς τα πράγματα είναι σχετικά απλά και υπάρχουν δύο απλοί και αποτελεσματικοί κανόνες για το κύκλωμα του θερμικού :

1. Αν βγεις έξω από το θερμικό (το χάσεις ή το προσπεράσεις), κάνοντας στροφή 270 μοιρών και συνεχίζοντας κατόπιν ευθεία, θα "ξανακόψεις" κάθετα τη διαδρομή της πτήσης σου όπου το βάριο χτυπούσε προηγουμένως, δηλαδή το σημείο που προσπέρασες την άνοδο (όπως στην πρώτη στροφή του βίντεο) και θα ξαναμπείς στο θερμικό. Η κατεύθυνση της στροφής (δεξιά ή αριστερά) δεν έχει σημασία, αλλά αν ανασηκώθηκε η μία ημιπτέρυγα ή αυξήθηκε η πίεση στα φρένα της μιας πλευράς, τότε το πιθανότερο είναι πως το θερμικό βρίσκεται σε εκείνη την πλευρά και προτιμάμε να στρείψουμε προς τα εκεί.

2. Για το κεντράρισμα στον πυρήνα του θερμικού ισχύει : (Α) όταν το βάριο χτυπάει γρήγορα, ανοίγουμε τη στροφή (πετάμε ευθεία), - (Β) όταν αρχίζει να μειώνεται ο χτύπος στο βάριο, στρίβουμε πιο σφιχτά-κλειστά. Με αυτό τον τρόπο μετακινούμε τις στροφές μας και τελικά τις κεντράρουμε στην περιοχή της καλύτερης ανόδου του θερμικού (πυρήνα).

Το παρακάτω βίντεο αναπαριστά με γραφικό τρόπο σε εφαρμογή τους δύο απλούς αυτούς κανόνες "θερμικαρίσματος". (Α) ανοίγει η στροφή, (Β) σφίγγει η στροφή :

Λίγη ανάλυση : Στο παραπάνω βίντεο ακολουθήθηκε η "χειρότερη" πιθανότητα. Δηλαδή η πρώτη στροφή ήταν έξω από το θερμικό (δεξιόστροφη) και όλες οι επόμενες ήταν επίσης με την ίδια φορά, πράγμα που αποτελεί έναν δευτερεύοντα κανόνα στο "θερμικάρισμα", ότι δηλαδή δεν αναστρέφουμε τη φορά των κύκλων μας για να μην αποπροσανατολιζόμαστε ως προς την περιοχή της ανόδου του θερμικού - που δεν είναι όμως απαράβατος κανόνας. Ειδικά μετά και την δεύτερη στροφή, ο πιλότος πλέον αντιλαμβάνεται που είναι η περιφέρεια και που το κέντρο του θερμικού, οπότε η τρίτη στροφή του βίντεο θα μπορούσε με μεγάλη σιγουριά να είναι αριστερόστροφη και έτσι να συνεχίσουν και οι επόμενες (φωτο 2).

Αν ο πιλότος ήταν τυχερός και επέλεγε η πρώτη στροφή να ήταν αριστερόστροφη, θα έμπαινε κατ'ευθείαν μέσα στο θερμικό και θα κεντραριζόταν στον πυρήνα πολύ πιο γρήγορα (φωτο 1)

Τέλος, η 3η φωτογραφία θέλει να δείξει ότι σε αδύναμα θερμικά μπορούμε να δουλέψουμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, καθοδηγούμενοι από τις ενδείξεις του βάριο (το βάριο δεν χτυπάει τώρα...!) και δουλεύοντας προς τις περιοχές της μικρότερης καθόδου...!!! Αυτός δε, είναι ένας ακόμα τρόπος να ξαναβρείς το θερμικό που έχασες, κυκλώνοντας δηλαδή με βάση τις ενδείξεις του βάριο και μετατοπίζοντας τις στροφές προς περιοχές μικρότερης καθόδου...

Ένδειξη στο βάριο - 0.5 m/s σημαίνει ανοδικός αέρας !... Είναι στην κρίση του πιλότου να αποφασίσει αν βρίσκεται στην περιφέρεια ενός αδύναμου θερμικού και αν θα ψάξει για τον πυρήνα του, που μπορεί να ανεβαίνει με + 0.5 m/s ή περισσότερο ή θα ψάξει για την περιοχή - 0.0 m/s του θερμικού που μόλις έχασε...!

Τέλος μια ψυχολογική συνιστώσα του κυκλώματος : Όταν κυκλώνεις, να κοιτάς προς τον ουρανό και το πανί παρά προς το έδαφος ακόμα και αν βρίσκεσαι χαμηλά και ιδίως τότε... Αυτό σε χαλαρώνει και συγκεντρώνεσαι στην αίσθηση του θερμικού και των κινήσεων του πανιού κάνοντας το κύκλωμα έτσι αποδοτικότερο, αντί κοιτώντας το έδαφος να αγχώνεσαι για το πόσο απέχεις από αυτό και αν θα πατώσεις ! Όταν κυκλώνεις, η προσοχή σου θα πρέπει να είναι στο κύκλωμα και τις κινήσεις του αέρα και όχι στο να μην πατώσεις !... Εξάλλου κοιτάς εκεί που θέλεις να πας και η κατεύθυνση είναι προς τα επάνω !

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

 

 

 

BEST VIDEOS

 

Pictures