TIPS ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗΣ

Έχετε την κακιά συνήθεια να πετάτε στον ελάχιστο βαθμό καθόδου πριν το τελικό φλερ για προσγείωση. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί να υπάρχει ανεμοβαθμίδα (ανάλογη της ταχύτητας του ανέμου) κοντά στο έδαφος, που μπορεί να προκαλέσει stall μερικά μέτρα πάνω από το έδαφος. Πετάξτε με υψηλότερη ταχύτητα όταν βρίσκεστε στην τελική προσέγγιση.

Έκπτωση ίχνους. Βάδισμα κάβουρα. Αποφασίσατε να προσγειωθείτε, αλλά ο άνεμος δεν ταυτίζεται με το μονοπάτι της πτήσης. Θα πρέπει να το κάνετε με τον τρόπο που περπατάει ένας κάβουρας, και να πετάξετε σε γωνία σε σχέση με το μονοπάτι της πτήσης. Ας θεωρήσουμε ότι ο άνεμος έρχεται από τα αριστερά. Εάν κρατήσετε το πανί να στοχεύει συνεχώς προς τη ζώνη προσγείωσης, το ίχνος σας στο έδαφος θα διαγράψει μια καμπύλη προς τα δεξιά, αφού ο άνεμος σπρώχνει προς αυτή την πλευρά, καταλήγοντας έτσι στα δεξιά της ζώνης προσγείωσης, με τον άνεμο σχεδόν φάτσα για να την φτάσετε. Θα πρέπει να κάνετε κάτι για αυτό το πλευρικό στοιχείο ανέμου αργά ή γρήγορα. Αναλόγως της έντασης του ανέμου που έρχεται από το πλάι, χρειάζεται να έχετε το αλεξίπτωτο σε μια γωνία ως προς τη ζώνη προσγείωσης για να μετακινηθείτε ευθεία προς αυτή. Σημειώστε ότι κατά τη διάρκεια της πτήσης του κάβουρα το αλεξίπτωτο δεν στρίβει συνεχώς. Το συντομότερο μονοπάτι δεν είναι πάντοτε αυτό που κοιτάζει τον προορισμό.

Προσγείωση κοντά ή μέσα σε βροχή. Πέφτει πολύ βροχή στον ορίζοντα (δέκα συν χιλιόμετρα). Να περιμένετε ο άνεμος να αυξηθεί δραματικά καθώς πηγαίνετε να προσγειωθείτε , ερχόμενος από τον καθοδικό ψυχρό αέρα που επεκτείνεται καθώς χτυπάει το έδαφος στην περιοχή της βροχής.

Προσγείωση σε σκιά ανέμου. Ο άνεμος είναι ισχυρός και πρέπει να προσγειωθείτε σε μια περιοχή κρυμμένη από τον άνεμο, όπως ένα πλατύ ξέφωτο στο δάσος. Χρειάζεται να συμβιβαστείτε. ανάμεσα σε δύο κακά: Από τη μια τις αναταράξεις και από την άλλη το stall λόγω της μειωμένης ταχύτητας αέρα καθώς μπαίνεται στο ξέφωτο. Το πιο πιθανό να συμβεί, είναι ένα ασύμμετρο κλείσιμο λόγω των αναταράξεων, το οποίο μπορεί να στρέψει το φτερό σας, με αποτέλεσμα πτώση με μεγάλη ταχύτητα. Προτείνεται να πετάτε με 20% φρένο και και να πετάτε ενεργητικά καθώς πλησιάζετε μια τέτοια ζώνη προσγείωσης. Μπορείτε να περιμένετε μια ήπια έως μέτρια πρόσθια βουτιά του πανιού καθώς επαναρυθμίζει την ταχύτητα του.

Πρόκειται να προσγειωθείτε σ' ένα χωράφι όπου ο άνεμος είναι ισχυρός. Θυμηθείτε ότι μια συστοιχία δέντρων ή ένα σπίτι μπορεί να προκαλεί αναταράξεις μέχρι σε απόσταση δέκα φορές το ύψος του.

Αν πρέπει να προσγειωθείτε σε μια καθαρή πλαγιά και δεν υπάρχει αρκετός άνεμος για να μειώσει το λόγο κατολίσθησης αρκετά ώστε να προσγειωθείτε με φάτσα τον άνεμο, αυξήστε τη γωνία πτήσης ως προς τον άνεμο (μη στρίβετε προς τον άνεμο τόσο πολύ) έως ότου αρχίσετε να χάνεται σχετικό ύψος ως προς την πλαγιά από κάτω σας. Κάντε flair (ακριβώς πριν πατήσετε κάτω) στοχεύοντας προς τον άνεμο.

Προσγειωθήκατε. Τίποτα δεν μπορεί να συμβεί σωστά; Κάποιος έχει ήδη σκοτωθεί παρασυρόμενος από το φτερό μετά την προσγείωση του σε ένα χωράφι, αναίσθητος από τις συγκρούσεις κατά τη διάρκεια του ξεσυρσίματος και τελικά βουτηγμένος σε ένα γειτονικό ποτάμι.

Όσο πιο δυνατός είναι ο άνεμος, τόσο λιγότερο flair χρειάζεται να κάνετε.

Dust devil στην προσέγγιση. Μείνετε όσο γίνεται μακριά από dust devils. Εάν κάποιος βρίσκεται στην προσγείωση, προσγειωθείτε αλλού.

Προσγείωση προς τα πίσω. Εάν κατά τη διάρκεια της προσγείωσης πετάτε προς τα πίσω:
a. για ταχύτητα πτήσης προς τα πίσω περπάτημα ή jogging:
1. έναν "Α" ιμάντα και αντίθετο φρένο 80%. Ταυτόχρονα τραβήξτε κάτω έναν "Α" ιμάντα και το φρένο στην άλλη πλευρά. Το πανί θα γυρίσει και θα ξαπλώσει πίσω. Εάν δεν φρενάρετε αρκετά, η ανοιχτή πλευρά μπορεί να στρίψει και να χτυπήσει το έδαφος με το χείλος προσβολής της (κακό).
2. Ταυτόχρονα τους "C" ιμάντες 65%. Αφήστε τα φρένα και τραβήξτε κάτω τους C ιμάντες. Το πανί θα "σπάσει" κατά μήκος της γραμμής σύνδεσης των σχοινιών από τους C ιμάντες.
3. Ταυτόχρονα τους "B" ιμάντες 50%. Αφήστε τα φρένα και τραβήξτε κάτω τους Β ιμάντες. Το πανί θα "σπάσει" κατά μήκος της γραμμής σύνδεσης των σχοινιών από τους Β ιμάντες. Το πανί μπορεί να μείνει πάνω από το έδαφος σε μια γωνία 20ο.
4. Ταυτόχρονα φρένα 20%. Τραβήξτε και τα δύο φρένα καθώς τρέχετε υπήνεμα προς το πανί. Το πανί μπορεί να σας τραβήξει πιο γρήγορα από ότι μπορείτε να τρέξετε.

b. Για μεγαλύτερη ταχύτητα πτήσης προς τα πίσω.
Ανοίξετε τον ιμάντα στήθους και έναν από τους ιμάντες των ποδιών για προετοιμασία. Ο άλλος ιμάντας του ποδιού θα σας προφυλάξει από το να πέσετε έξω κατά λάθος. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει άλλος ιμάντας (cockpit) που σας συνδέει στην ζώνη. Στην τελική προσέγγιση, ανοίξετε και τον τελευταίο ιμάντα του ποδιού. Πηδήξτε έξω από το κάθισμα πριν πατήσετε κάτω και ρολάρετε. Ίσως θέλετε να κρατάτε το ένα φρένο για να κάνετε το πανί να πετάει σαν σημαία.

Εάν πετάτε για περισσότερο από μία ώρα, βεβαιωθείτε ότι τα πόδια σας δεν έχουν μουδιάσει. Ιδιαίτερα εάν σφίγγετε με ζώνη που φέρει βάριο το πόδι σας.

Top landing.

Έχετε τη συνήθεια να κάνετε big ears για να πραγματοποιήσετε top landing, διότι θεωρείται ότι είναι πιο σταθερά στις αναταράξεις και παράγει μεγαλύτερο βαθμό καθόδου. Πιστεύετε ότι έχετε αρκετό βαθμό ελέγχου για να φρενάρετε το πανί εάν βουτήξει μπροστά; Είστε έτοιμοι να χειριστείτε ένα μπροστινό κλείσιμο; Πιστεύετε ότι χρησιμοποιώντας την επιτάχυνση την ίδια στιγμή αποφεύγεται ένα μπροστινό κλείσιμο;

Στην προσέγγισή σας για top landing, αντιλαμβάνεστε ότι είστε πολύ ψηλά. Μην φρενάρετε υπερβολικά και είστε έτσι κοντά στο stall, αφού αυτό μπορεί να συμβεί. Ξεπεράστε την προσγείωση, μπείτε στην άνοδο ξανά, πάρτε ύψος και ξανάπροσπαθήστε. Προσέξτε μην κάνετε την προσέγγιση σας από πίσω, αφού μπορεί να βρεθείτε σε ρότορα. Προσπαθήστε να κάνετε την προσέγγιση σας από τα πλάγια και στρίψτε προς τον άνεμο πριν το φλερ. Ρωτήστε τους τοπικούς πιλότους για την καλύτερη προσέγγιση για την περιοχή.

Για να μειώσετε το λόγο κατολίσθησης και να βελτιώσετε την προσγείωση. Ας θεωρήσουμε ότι ο άνεμος έρχεται από τα δεξιά. Προσεγγίστε από τα πλάγια, ρίξτε βάρος όσο γίνεται προς τα δεξιά και διατηρήστε τον άξονά σας με το αριστερό φρένο. Αυτό μειώνει το λόγο κατολίσθησης (καλό). Ακριβώς πριν πατήσετε κάτω, αφήστε το αριστερό φρένο και το πανί θα στραφεί στον άνεμο.

Τι είναι πιο δύσκολο από το top landing; Να αποφασίσετε να μην το κάνετε. Εάν υπάρχουν ισχυρά θερμικά στην περιοχή, ή αναταράξεις, σκεφτείτε το δύο φορές. Αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο όταν βλέπετε άλλους να κάνουν top landing, προσέξτε αυτό το group effect.

Ενημερώστε τους άλλους. Ενημερώστε τους άλλους ότι προσπαθείτε να κάνετε top landing. Θα τους διασκεδάσετε με το να σας παρακολουθούν να επιτυγχάνεται ή να αποτυγχάνετε, και θα αποφύγετε να έχετε κάποιον να φουσκώνει το πανί εκείνη την ώρα.

Αύξηση της αντίστασης του σώματος. Για να μειώσετε τον λόγω κατολίσθησης (καλό), σηκωθείτε στο κάθισμα και απλώστε τα χέρια και τα πόδια, που αυξάνει την αντίσταση από τον πιλότο.

flapping. Μερικοί πιλότοι "χτυπάνε"(flapping) τις ημιπτέρυγες με τα φρένα σαν τα πουλιά για να μειώσουν το λόγο κατολίσθησης ώστε να προσγειωθούν. Η τεχνική συνιστάται σε μικρά επαναλαμβανόμενα τραβήγματα των φρένων (ένα συν ανά δευτερόλεπτο). Όταν προσπαθούμε να μιμηθούμε αυτή την κίνηση του πουλιού στην προσγείωση, ας θυμηθούμε ότι αντίθετα με αυτά, δεν μπορούμε να κινούμε το χείλος προσβολής πάνω και κάτω, εμπρός και πίσω, αυξάνοντας έτσι το μονοπάτι του μέσα στον αέρα. Αυτό που πραγματικά μετράει είναι να μη στολάρει το πανί. Το ερώτημα καταλήγει στο εξής: Εάν με το flapping, η ροή που άρχισε να αντιστρέφεται ξανά εγκαθίσταται πιο γρήγορα όταν αφήνουμε τα φρένα, από όσο χρόνο χρειάζεται να αντιστραφεί με το τράβηγμα των φρένων, τότε το flapping θα ήταν καλύτερο από ένα σταθερό συνεχές ισοδύναμο φρενάρισμα. Αλλά αυτό παραμένει αδιευκρίνιστο. Θυμηθείτε ότι το flapping δεν θα σας προφυλάξει από stall.

Πεταλούδα. Αυτή η τεχνική συνιστάται σε επαναλαμβανόμενο βαθύ φρενάρισμα για περίπου δύο δευτερόλεπτα και απελευθέρωση. Το πανί καταλήγει να κάνει μεγάλες κινήσεις στο pitch. Δεν το προτείνω.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

 

 

BEST VIDEOS