Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΟ ΘΕΡΜΙΚΟ

Το αγαπημένο μου κομμάτι της πτήσης είναι αναμφισβήτητα το θερμικάρισμα. Να θερμικάρω ίσως είναι το πιο αγαπημένο κομμάτι της ζωής μου. Το παρακάτω είναι το πιο πρόσφατο προσωπικό "σύστημα θερμικαρίσματος". Ελπίζω να σας βοηθήσει να αναπτύξετε το δικό σας.
Λίγη θεωρία θερμικών : Πιστεύω ότι τα θερμικά κοντά στο έδαφος είναι συχνά πολύ μικρά και σχετικά βίαια. Καθώς υψώνονται τείνουν να γίνουν πιο απαλά και να εξαπλωθούν. Η βαρομετρική πίεση επίσης τείνει να επηρεάσει το σχηματισμό των θερμικών : μέρες με υψηλή πίεση τείνουν να παράγουν μικρότερα, με "κοφτές άκρες" και έντονα θερμικά. Μέρες με χαμηλή πίεση τείνουν να παράγουν πολύ δυνατά θερμικά αλλά με πιο "μαλακές" άκρες και μεγαλύτερα σε μέγεθος.

Η καθ'ύψος μεταβολή της θερμοκρασίας/πίεσης (lapse rate) μιας ημέρας, επίσης επηρεάζει τη δύναμη των θερμικών.
Μιά ζεστή μέρα με ισχυρή μείωση της καθ'ύψος θερμοκρασίας, θα παράγει ισχυρότερα θερμικά. Σκεφτείτε μια ζεστή μάζα αέρα να ανυψώνεται από έναν "συλλέκτη" (collector) μια μέρα με σημαντική διαφορά στη θερμοκρασία του αέρα μεταξύ του εδάφους και 1600 μέτρα ψηλότερα. Ένα θερμικό θα ανυψωθεί πολύ γρήγορα σε μια τέτοια κατάσταση. Η αναστροφή είναι το αντίθετο, και τα θερμικά συνήθως σταματούν ή τουλάχιστον επιβραδύνονται στις αναστροφές.

Οι παραπάνω παράγοντες (και πολλοί άλλοι, αλλά αυτό είναι μια αρχή) δίνουν σε κάθε μέρα το θερμικό προφίλ της. Αν απογειωθείτε μια καθαρή γαλανή μέρα (πράγμα που δείχνει υψηλές πιέσεις) με καλή καθ'ύψος μεταβολή της θερμοκρασίας όπως μάθατε από την μετεωρολογική, τότε μπορεί να περιμένετε ισχυρά θερμικά με "κοφτά" άκρα. Αν ωστόσο ο ουρανός είναι γεμάτος με μαλακά cumulus και μοιάζει ομιχλώδης λόγω της υγρασίας, μπορείτε να περιμένετε μαλακότερα θερμικά. Το πρώτο θερμικό της ημέρας παρέχει κάποια καλά στοιχεία για το τι συμβαίνει. Αν σας ανεβάζει δυνατά και το μόνο που έχετε να κάνετε για να παραμείνετε μέσα σ'αυτό ως τη βάση είναι να στρίψετε λίγο, τότε είστε σ'ένα καλό ξεκίνημα. Αν είναι μικρό και δύσκολο να μείνετε μέσα, και σταματάει απότομα 300 μέτρα ψηλότερα και δεν μπορείτε να ανέβετε ψηλότερα, τότε ξέρετε ότι η μέρα θα είναι πιο δύσκολη. Κάνω μια "νοητική σημείωση" τριών σημαντικών χαρακτηριστικών κάθε θερμικού που χρησιμοποιώ μια μέρα. Ποιός είναι ο μέσος βαθμός ανόδου? Όχι οι αιχμές ανόδου, αλλά ο πραγματικός βαθμός ανόδου όπως εκφράζεται από το μέσο όρο 20 δευτερολέπτων διάρκειας. Πόσο ψηλά πηγαίνω μέχρι να σταματήσει τελείως η άνοδος και υπάρχουν κάποια ύψη που είναι δύσκολο να συνεχιστεί η άνοδός μου δι'αυτών? Και τέλος ποιο είναι το μέγεθος των κύκλων που κάνω και πόσο ξεσέρνουν?

Ο ρυθμός ανόδου σας λέει τι να περιμένετε καθώς η μέρα προχωρά. Οι ρυθμοί ανόδου τείνουν να αυξάνουν καθώς η μέρα προχωρά μέχρι αργά τη μέρα, το ίδιο και το μέγεθος των θερμικών(αλλά δυστυχώς και η βύθιση). Αν κάνετε σταθερές ανόδους με ρυθμό 200 μέτρα το λεπτό, τότε πιθανώς δεν αξίζει να σταματήσετε σε ρυθμό 30 μέτρα ανά λεπτό κατα τη διάρκεια κατολίσθησης, εκτός και είστε χαμηλά ( οτιδήποτε ανεβαίνει όταν είσαι χαμηλά είναι ανεκτίμητο). Το μέγιστο ύψος που φτάνει το θερμικό είναι επίσης χρήσιμο. Αν φτάνετε στα 2000 μέτρα συνεχώς αλλά ένα δυνατό θερμικό σταματά ξαφνικά στα 1300 μέτρα, τότε πιθανώς το χάσατε και θα πρέπει να το ξαναψάξετε. Θυμηθείτε ότι το μέγιστο ύψος που φτάνουν τα θερμικά αυξάνει όσο προχωρά η μέρα.

Τέλος το μέγεθος και ξέσυρμα των κύκλων σας σε διάφορα ύψη επίσης σας λέει τι να περιμένετε στο επόμενο θερμικάρισμα και δίνει πληροφορίες για την ταχύτητα ανέμου ψηλά. Αυτά σας λένε με τι γωνία ανυψώνεται το θερμικό από τον συλλέκτη του ώστε να τα εντοπίσετε (πολύ δυνατά θερμικά ο αέρας τα παρακάμπτει όπως το νερό του ποταμού τη βάση μιας γέφυρας).

"Καλοκουρδισμένες" στροφές, όχι "κούνιες".
Λοιπόν, πετάτε μόνοι και το βάριο αρχίζει να τιτιβίζει. Τι κάνετε? Πρώτον, το πανί βούτηξε ή έμεινε πίσω πριν ακριβώς τα bips? Αν έμεινε πίσω πιθανώς αντιμετωπίσατε μια ριπή. Περιμέντε να δείτε αν τα bips συνεχίζουν ή αρχίζει πάλι κάθοδος. Αν είναι θερμικό και τα bips αυξάνουν, στρίψτε. Δεν ανησυχώ πολύ προς ποια κατεύθυνση. Αν η μια πλευρά της πτέρυγας έχει εμφανώς περισσότερη πίεση ή είναι ψηλότερα από την άλλη, τότε γείρτε το σώμα σας προς εκείνη την πλευρά και τραβήξτε απαλά το φρένο. Πόσο να τραβήξετε? Υψηλότερες πιέσεις στο πανί δείχνουν ένα ισχυρότερο θερμικό που σημαίνει ότι μπορείτε να τραβήξετε δυνατότερα. Ωστόσο το πιο συνηθισμένο λάθος στο θερμικάρισμα, είναι να τραβήξετε απότομα το εσωτερικό φρένο. Όταν τραβάτε υπερβολικά δυνατά, το σώμα σας τείνει να κάνει "κούνια" προς το εξωτερικό της στροφής σε ένα μικρό wing-over. Μετά το σώμα επιστρέφει κάτω από το πανί, χάνετε τη στροφή και φεύγετε κατευθείαν έξω από το θερμικό. Πολλοί πιλότοι τότε ξανατραβούν απότομα για να ξαναπιάσουν το θερμικό και αυτό επαναλαμβάνεται. Πετούσα μάυτόν τον τρόπο 5 χρόνια μέχρι να το καταλάβω. Αυτό που θέλετε να κάνετε είναι μια "καλοκουρδισμένη" με κλίση συνεχή στροφή. Αυτό είναι όπως το ποδήλατο.Εσείς και το ποδήλατό σας είστε στην σωστή κλίση, για την ταχύτητά σας και το εύρος της στροφής. Ένα από τα πιο συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πιλότοι κατά το θερμικάρισμα είναι να διατηρήσουν μια συνεχή στροφή. Η σωστή τεχνική είναι να ξεκινάτε τη στροφή με απαλή ελεγχόμενη κλίση του σώματος και ταυτόχρονη προοδευτική εισαγωγή εσωτερικού φρένου. Το φτερό θα πάρει κλίση, το σώμα σας θα ακολουθήσει την κλίση και λόγω της φυγοκέντρου δυνάμεως θα συνεχίσετε να μένετε έξω από τον κύκλο του πανιού και ομαλά θα ανεβαίνετε στο θερμικό. Τραβώντας απότομα το φρένο αντί για ομαλή προοδευτική πίεση, απλώς θα κάνετε "κούνια" προς το εξωτερικό της στροφής και κατόπιν "κούνια" πάλι επιστρέφοντας κάτω από το πανί. Ένα άλλο σημείο προσοχής είναι ότι σε μια συντονισμένη στροφή, το πανί θα είναι συνεχώς πάνω από το κεφάλι σας. Αν μένει πίσω, μειώστε φρένο. Αν απειλεί να βουτήξει εμπρός, κάντε μια γρήγορη διόρθωση ενώ βάζετε σώμα και συνεχίζετε να στρίβετε.

Αν δεν κατανοείτε τι εννοώ, τραβήξτε απότομα ένα φρένο και απελευθερώστε το. Θα κινηθείτε "έξω" από το φτερό και κατόπιν πάλι κάτω απ'αυτό συνήθως με μια ή δύο ταλαντώσεις "δώρο". Μετά δοκιμάστε να βάλετε σώμα προς μια πλευρά για ένα-δυο δευτερόλεπτα και ξαναγυρίστε στην ουδέτερη θέση. Θα "κουνηθείτε" προς την αυτή πλευρά του πανιού και κατόπιν στην αρχική θέση αλλά λιγότερο αυτή τη φορά. Τώρα ομαλά βάλτε σώμα, τραβήξτε ήπια και προοδευτικά το φρένο και κρατήστε το: θα μπείτε σε μια ομαλή στροφή, αυτό χρειάζεστε.

Η ταχύτητα αέρα και η γωνία bank (κλίση του πανιού στο roll) συνδέονται στενά. Όσο μεγαλύτερη η γωνία bank τόσο περισσότερη η ταχύτητα αέρα που χρειάζεται για μια συντονισμένη στροφή (σκεφτείτε το spiral dive). Όσο μικρότερη η γωνία bank τόσο λιγότερο αέρα θα νοιώθετε στο πρόσωπο. Τα θερμικά σπάνια είναι ομοιόμορφα. Αυτό σημαίνει ότι συνεχώς πρέπει να διορθώνετε με σώμα και φρένο για μια τέλεια στροφή. Αν η ταχύτητα αέρα αρχίζει να μειώνεται και το πανί να επιπεδώνει, βάλτε σώμα λίγο περισσότερο, αφήστε λίγο το εξωτερικό φρένο και αυξήστε έτσι την ταχύτητά σας και τη γωνία bank. Αν η ταχύτητα αέρα αυξάνει ξαφνικά, γείρτε το σώμα σας λιγότερο και βάλτε λίγο εξωτερικό φρένο και διατηρείστε τη γωνία bank. Αν μάθετε να στρίβετε με μια καλοσυντονισμένη γωνία bank, τότε είστε πολύ κοντά στο αποτελεσματικό θερμικάρισμα.

Κεντράροντας τις στροφές: ο νοητικός χάρτης.
Ok, το βάριο χτυπάει σαν τρελό. Πόσο περιμένετε πριν στρίψετε? Αν τα θερμικά της μέρας είναι μικρά και είστε χαμηλά, αρχίστε να στρίβετε αμέσως μόλις είστε σίγουροι ότι βρήκατε κάτι (και όχι απλώς μια ριπή). Γενικοί κανόνες του τύπου περιμένετε 2 δευτερόλεπτα κλπ, είναι χωρίς νόημα στη δική μου εμπειρία. Βρήκατε άνοδο, ξεκινήστε μια απαλή στροφή με κλίση και δείτε τι συμβαίνει. Αν ανεβαίνετε καλά για 1/4 της στροφής και μετά αρχίζει η κάθοδος, ανοίξτε λίγο τη στροφή προς την κατεύθυνση που βρήκατε την καλύτερη άνοδο και μετά σφίξτε τη στροφή καθώς η άνοδος αυξάνει. Παρατηρείστε την πίεση της πτέρυγας και τις ανυψωτικές δυνάμεις στο σώμα σας, όχι μόνο πως χτυπάει το βάριο, είναι κρίσιμο. Ακούστε το θόρυβο στα αυτιά σας επίσης. Με εξάσκηση μπορείτε να ακούσετε τις διαφορετικές ροές αέρα καθώς πετάτε διαμέσου ανόδου ή καθόδου. Αν δεν μπορείτε να ακούσετε τον αέρα, πάρτε άλλο κράνος. Κάποια στιγμή στη στροφή σας θα καταλήξετε στη μέγιστη άνοδο όπως προκύπτει από το βάριό σας, την πίεση της πτέρυγας και τη δύναμη που αισθάνεστε στο σώμα σας. Αν επιτυγχάνετε μια καλοσυντονισμένη 360, τότε είναι σχετικά εύκολο να "σχηματίσετε" ένα νοητικό χάρτη με το που είναι η μεγαλύτερη άνοδος σε κάθε 360. Μην ανησυχείτε για το έδαφος αλλά που ανταμώνετε την μεγαλύτερη άνοδο σε κάθε στροφή. Προσπαθείστε να αναπτύξετε ένα "νοητικό χάρτη" του τι συμβαίνει με κάθε 360.

Για να πετάξετε προς την περιοχή με τη μεγαλύτερη άνοδο, διατηρήστε μια καλοσυντονισμένη στροφή και απλώς μειώστε τη γωνία bank ελαφρά καθώς επιστρέφετε από την στροφή 360 μετακινώντας έτσι το κέντρο του κύκλου λίγο προς την περιοχή που βρήκατε την καλύτερη άντωση. ΠΟΤΕ ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΥΚΛΟΥΣ. Μόλις βρεθείτε στην καλύτερη άνοδο, σφίξτε λίγο την στροφή ενώ διατηρείτε μια "καλοκουρδισμένη" στροφή. Πιθανώς έχετε σταθερή άνοδο για το μισό της στροφής και γενική κάθοδο για το άλλο μισό. Μετακινείστε τον κύκλο στροφής προς την άνοδο ξανά. Τώρα έχετε σταθερή άνοδο για 3/4 της στροφής και λιγότερη άνοδο για το 1/3. Μετακινείστε τον κύκλο ξανά. Τώρα ανεβαίνετε σταθερά με 130 μέτρα/λεπτό στο σύνολο της στροφής, αλλά σε ένα μέρος του κύκλου ανεβαίνατε με 200 μέτρα/λεπτό και σε ένα άλλο με 70 μέτρα/λεπτό. Αν δεν κάνατε μια καλοσυντονισμένη στροφή(οι περισσότεροι πιλότοι δεν κάνουν), αυτό πιθανώς οφείλεται στις ταλαντώσεις από την στροφή που δεν διατηρήσατε σταθερή, και έτσι δεν θα μπορέσετε να συμπεράνετε τι ακριβώς συμβαίνει. Αλλά αν ξέρετε να θερμικάρετε με συντονισμένο τρόπο, και αυτό κάνατε, μετακινείτε τον κύκλο προς το +130 και βρίσκεστε κλειδωμένοι πλέον σε σταθερό βαθμό ανόδου 300 μέτρα/λεπτό ως τη βάση των νεφών. Ακανόνιστα θερμικά μπορεί να δίνουν ακανόνιστες στιγμιαίες ενδείξεις στο βάριο, έτσι επικεντρωθείτε στον καλύτερο μέσο όρο ανόδου και αυτόν "κυνηγήστε". Οι αετοί και τα ανεμοπλάνα μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλους τους τύπους οβάλ στροφών και οκταριών για να επιτύχουν τους καλύτερους μέσους όρους ανόδου, αλλά έχω βρεί ότι τα parapente "αναριχόνται" καλύτερα πετώντας με καλοσυντονισμένους, συνεχώς προσαρμοζόμενους κύκλους (ή ευθεία αν το θερμικό είναι αρκετά μεγάλο!).

Μέγεθος κύκλου και γωνία bank.
Βρίσκω το θερμικό με γωνία bank 30 - 45 μοίρες μέρες με μικρά, ισχυρά θερμικά, 15 έως 30 μοίρες, μέρες με μικρότερη βαρομετρική πίεση, και σχεδόν επίπεδες στροφές μέρες με ήπια και πλατιά θερμικά. Τα extrem όρια της γωνίας bank κυμαίνονται από σχεδόν κατακόρυφα σε ένα dust devil έως ευθεία και επίπεδα κάτω από ένα μεγάλο σύννεφο που ανεβάζει σα τρελό.Κάπου ανάμεσα σ'αυτά τα δύο ακραία όρια είναι η γωνία bank για μια δεδομένη μέρα.
Μερικά σενάρια που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τη γωνία bank για θερμικάρισμα : Ας πούμε ότι πετάτε μόνοι με -200μέτρα/λεπτό και ξαφνικά εκτοξεύεστε με +270μέτρα/λεπτό. Στρίβετε, τότε πάτε κάτω με -130μ/λ, έτσι μετακινείτε τον κύκλο προς το +270μ/λ αλλά δεν μπορείτε να το κλειδώσετε μολονότι συνεχώς επανακεντράρετε τους κύκλους σας. Πιθανώς χρειάζεστε μεγαλύτερη γωνία bank και μικρότερο κύκλο στροφής. Αν είστε πολύ χαμηλά σε ένα μικρό θερμικό, ίσως το μόνο που μπορείτε να επιτύχετε είναι μισή στροφή μεσα σ'αυτό. Κάντε το καλύτερο δυνατό ώστε να ξοδεύετε το περισσότερο της στροφής εντός της ανόδου, θα το κλειδώσετε τελικά καθώς ανεβαίνετε. Ένα ακόμη σενάριο : πετάτε μονοι με -200μ/λ, όταν ο βαθμός καθόδου αρχίζει να μειώνεται προοδευτικά ως το 0, μετά +70μ/λ, μετά +100μ/λ. Συνεχίζω να πετώ ευθεία μέχρι ο βαθμός ανόδου να αρχίσει να μειώνεται, μετα κάνω μια σχετικά ελαφρά στροφή προς το σημείο της καλύτερης μέσης ανόδου. Ένα προοδευτικό συνεχές ανέβασμα του βαθμού ανόδου είναι σημείο ενός πλατιού θερμικού. Συχνά θα βρείτε πολύ ισχυρούς πυρήνες σε πλατιά θερμικά που προσφέρουν πολύ υψηλότερους βαθμούς ανόδου, αλλά γενικά όσο πιο πλατύ είναι ένα θερμικό τόσο μικρότερη γωνία bank χρειάζεται για μεγιστοποίηση του ρυθμού ανόδου. Λίγη γωνία bank συνήθως είναι καλή γιατί δίνει μια καλοσυντονισμένη στροφή, αλλά μπορείτε να κάνετε μια τέτοια στροφή χρησιμοποιώντας ίσα φρένα και γέρνοντας το σώμα. Παρακολουθείστε ένα καλό πιλότο και θα δείτε ότι συχνά ελέγχει το φτερό κυρίως με σώμα και κάποιες προσαρμογές στο εξωτερικό φρένο.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη σωστή πίεση φρένων που πρέπει να τραβήξετε ενώ θερμικάρετε ή απόσταση τραβήγματος των φρένων προς τα κάτω ( 1/4 φρένα είναι χωρίς νόημα όταν μιλάμε για διαφορετικά πανιά), αλλά υπάρχει μια σωστή πίεση φρένων και κλίση σώματος για να διατηρήσετε μια καλοκουρδισμένη στροφή. Είναι όπως όταν καβαλάτε ποδήλατο: κανείς δε μπορεί να σας πει πώς ακριβώς να το κάνετε, αλλά ξέρετε ότι το κάνετε σωστά όταν το επιτύχετε. Γενικά θερμικάρω με σχεδόν το διπλάσιο εσωτερικό φρένο από το εξωτερικό και προσαρμόζω τη στροφή μου κυρίως με σώμα και το εξωτερικό φρένο. Πιθανώς το κάνετε διαφορετικά, αλλά θα καταλάβετε μια καλοσυντονισμένη στροφή όταν την πετύχετε.

Μην αλλάζετε διευθύνσεις όταν θερμικάρετε, ιδιαίτερα αν είστε χαμηλά. Υπάρχουν τρεις καλοί λόγοι γι'αυτό: Αλλάζοντας διεύθυνση χαλάτε τελείως μια συντονισμένη στροφή και θα πετάξετε για λίγο ευθεία μεταξύ των στροφών πράγμα που θα σας οδηγήσει έξω από την άνοδο (όλες οι διευθύνσεις εκτός από μία, οδηγούν μακριά από την άνοδο...). Δεύτερον, χαλάτε το νοητικό χάρτη με την καλύτερη περιοχή του κύκλου σας. Τρίτον, η αλλαγή διεύθυνσης θα κάνει το βάριο να χτυπάει με ενδιαφέροντες αλλά καθόλου χρήσιμους ήχους. Είναι σχεδόν πάντα καλύτερο να μετακινείτε τον κύκλο στροφής σας προς την περιοχή της μεγαλύτερης ανόδου, από το να αλλάξετε διεύθυνση και να πάτε προς τα εκεί.

Αν αντιμετωπίζετε δυσκολία να συντηρήσετε μια συντονισμένη στροφή, δοκιμάστε να πάτε λίγο πιο γρήγορα. Χρησιμοποιήστε περισσότερο σώμα και μειώστε εσωτερικό και εξωτερικό φρένο. Πολλοί πιλότοι προσπαθούν να πετάξουν σε ένα τέλεια επίπεδο κύκλο. Σε πραγματική μαζική άνοδο αυτό λειτουργεί καλά και το parapente σας μπορεί να επιτύχει το μικρότερο βαθμό καθόδου με αρκετά φρένα. Ωστόσο βρίσκω ότι πετώντας λίγο ποιο γρήγορα με μια ήπια γωνία bank μου επιτρέπει να κλειδώσω στην περιοχή του θερμικού με την καλύτερη άνοδο. Μην μπερδεύετε το τι δουλεύει καλά στο δυναμικό μιας πλαγιάς με το θερμικάρισμα, είναι διαφορετικό παιχνίδι.

Τι να κάνετε όταν χάσετε την άνοδο.
Πρώτον πρέπει να ξέρετε αν είστε στην κορυφή του θερμικού ή όχι. Αν κάθε θερμικό ως τώρα έφτανε μέχρι τα 2000 μέτρα και είστε στα 1900, ξεχάστε το και κάντε κατολίσθηση. Αλλά αν ανεβαίνατε καλά ως τα 1000 μέτρα και χάσατε το θερμικό, είναι ώρα να το ξαναψάξετε. Αν υπάρχει έστω και λίγος άνεμος, το θερμικό είναι είτε προσήνεμα είτε υπήνεμα προς εσάς. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ανοίξετε τον κύκλο σας και να προσέξετε τον νοητικό σας χάρτη. Αν ανεβαίνατε με +70μ/λ και μετά αρχίσατε να βυθίζεστε με -200μ/λ στην προσήνεμη πλευρά του κύκλου 360, ανοίξτε τον κύκλο υπήνεμα. Αν ο ρυθμός καθόδου βελτιώνεται -130μ/λ και μετά -70μ/λ, ανοίξτε τον πιο πολύ υπήνεμα. Αν τίποτε καλό δεν συμβαίνει, δοκιμάστε να κινηθείτε προσήνεμα. Και πάλι βελτίωση στο ρυθμό καθόδου δείχνει σχετική αύξηση της ανόδου, εργαστείτε προς την πλευρά της μικρότερης καθόδου. Επίσης προσέξτε την ταχύτητα εδάφους σας. Γενικά θα αυξάνει όσο ακολουθείτε τη ροή του αέρα στο θερμικό και θα μειώνεται όταν απομακρύνεστε από τη ροή του αέρα στο θερμικό. Όταν είμαι χαμηλά μέρες με αέρα, τείνω να ξεβραστώ στην προσήνεμη πλευρά του θερμικού, ενώ αν είμαι ψηλά, στην υπήνεμη. Δεν έχω ιδέα γιατί συμβαίνει, αλλά έτσι γίνεται.

Αραιά έχω συναντήσει θερμικά που είναι κύλινδροι από το έδαφος ως τη βάση. Το κόλπο είναι να ακολουθήσετε το βάριο, πίεση της πτέρυγας και του καθίσματός σας προς την καλύτερη άνοδο με συνεχείς ήπιες προσαρμογές των συντονισμένων στροφών σας.

Περισσότερα στοιχεία για καλύτερο θερμικάρισμα :
Αν το ακροπτερύγιό σας χάνει ξαφνικά πίεση και παίζει ή υφίσταται ένα ήπιο κλείσιμο, μόλις βρήκατε μια σχετική διαφορά ανόδου. Ίσως είστε σε +200μ/λ και το ακροπτερύγιό σας σε +20μ/λ. Χρειάζεται να μετακινείσετε τον κύκλο σας μακριά από την ανατάραξη και προς την μεγαλύτερη άνοδο. Αν θερμικάρετε με μια ομάδα σε κύκλους και δείτε ένα πιλότο μπροστά σας να έχει ένα εξωτερικό κλείσιμο στο κύκλωμα της ομάδας, τότε πιθανώς αξίζει να σφίξετε τη στροφή σας μακρυά από εκείνη την περιοχή και μετά να την ανοίξετε ελαφρά προς την μεγαλύτερη άνοδο, σφίγγοντας και πάλι όταν βρείτε τη μεγαλύτερη άνοδο. Οι περισσότεροι πιλότοι τείνουν να πετούν με το "πρότυπο" θερμικαρίσματος παρά να παρακολουθούν τους ρυθμούς ανόδου των άλλων πιλότων. Αν όλοι ανεβαίνουν καλύτερα στο ένα μισό του κύκλου τους, μετακινείστε τον κύκλο σας προς την καλύτερη άνοδο. Θα σκαρφαλώσετε πάνω από τις άλλες πτέρυγες αρκετά γρήγορα χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική. Αν κάποιος σας ξεπερνάει ανεβαίνοντας σε κάποια πλευρά, τότε μετακινείστε τον κύκλο σας προς τα εκεί. Δεν υπάρχει ηρωισμός στο να σκαρφαλώνετε αργά από μόνοι σας.

Αν δείτε μια πτέρυγα μπροστά σας σε μια ομάδα να ανεβαίνει σαν τρελή, ίσως θέλετε να αρχίσετε να σφίγγετε τη στροφή σας αμέσως, ώστε να είστε σε μεγαλύτερη κλίση bank όταν βρεθείτε στον ανερχόμενο αέρα και να "αρπάξετε" το περισσότερο που μπορείτε.

Κοιτάξτε για πλαστικές σακούλες, χαρτιά, έντομα και άλλα σκουπίδια στο θερμικό σας. Τα πουλιά γενικά και ιδιαίτερα τα γρήγορα πουλιά θα είναι σχεδόν πάντα στο καλύτερο σημείο του θερμικού. Ακολουθείστε τα αμέσως. Τα μικρά πουλιά φαίνεται ότι τρώνε τα έντομα που ρουφιούνται από τα θερμικά. Αν δείτε μια ομάδα από αυτά να ανέρχονται, πηγαίντε προς τα εκεί ακόμη και αν χρειάζεται λίγη κατολίσθηση. Επειδή τα θερμικά τραβούν αέρα μέσα τους, τα σκουπίδια συχνά κεντράρονται αυτόματα στο θερμικό. Έχω αναριχηθεί χιλιάδες μέτρα με τη συντροφιά εφημερίδων και άλλων σκουπιδιών.

Μερικές μέρες παράγονται θερμικά που μοιάζουν να θέλουν να σας "φτύσουν" έξω. Τις περισσότερες φορές βρήκα ότι αυτό οφείλεται στην πλατιά στροφή. Σκεφτείτε ένα πίδακα νερού, αν κολήσετε το φτερό σας στο κέντρο και κρατήσετε τις στροφές σας μέσα στην στήλη, θα πάτε μέχρι πάνω. Αλλά αν βρεθείτε στην άκρη θα χάσετε πίεση στο έξω φτερό σας. Αυτό δημιουργεί αντίσταση, χάνετε τη γωνία bank σας και τείνετε να τραβηχθείτε έξω.

Προσπαθείστε να πετάξετε με το βάριό σας κλειστό. Ο Chris Mueller και άλλοι κορυφαίοι πιλότοι συχνά πετάνε μεγάλες αποστάσεις χωρίς το βάριό τους. Δε θέλω να γίνω πολύ "εσωτερικιστής" εδώ, αλλά πως αισθάνεστε την πτέρυγά σας στην άνοδο, είναι ξεκάθαρο αν επικεντρωθείται στις ενδείξεις. Το να κλείσετε το βάριο σας αναγκάζει να προσέξετε τι πραγματικά συμβαίνει με την πτέρυγά σας σε διαφορετικά ρεύματα αέρα. Έμαθα πολλά τα τελευταία χρόνια παίζοντας αυτό το παιχνίδι, ειδικά μέσα σε ομάδες που μπορώ να παρακολουθώ τους άλλους πιλότους.

Ο ομαλότερος αέρας βρίσκεται συχνά ακριβώς στο πυρήνα του θερμικού και η πτέρυγά σας θα έχει περισσότερη πίεση και σταθερότητα αν πετάτε σε μεγαλύτερη γωνία bank. Αν ανεβαίνω αρκετά γρήγορα, ξέρω ότι πιθανώς στη άκρη του θερμικού θα έχει αρκετές αναταράξεις. Ποτέ δεν πετάω μακριά από το κέντρο ενός δυνατού θερμικού, καθώς ξέρω ότι θα πέσω σε αναταράξεις αν το κάνω. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να κλειδώσετε στο πυρήνα και να τον ακολουθήσετε ως την βάση.

Οι πιο ακραίες διαφορές μεταξύ ανόδου και καθόδου τείνουν να υπάρχουν μέχρι τα 200 μέτρα από το έδαφος. Πετάς με -200μ/λ και ξαφνικά ανεβαίνεις με 300+μ/λ, και μετά πέφτεις από τον ουρανό ξανά. Ωστόσο οι αληθείς μέγιστοι μέσοι ρυθμοί ανόδου τείνου να είναι ψηλότερα στο θερμικό ,εκεί που ψύχεται μέχρι να "ξεψυχύσει". Συχνά θα δω "αιχμές" πάνω από 500μ/λ κοντά στο έδαφος σε μέρες που δεν παίρνω +200μ/λ στο μέσο όρο των 20 δευτερολέπτων. Ο πραγματικός βαθμός ανόδου ενός θερμικού είναι τι σου δίνει στο μέσο όρο ανόδου και όχι οι "αιχμές". Συχνά ακούω πιλότους να λένε "φοβερό, πήρα 700μ/λ σήμερα !". Σχεδόν πάντα αναφέρονται σε αιχμές ανόδου που κατέγραψε το βάριο και όχι στον πραγματικό ρυθμό ανόδου τους. Κάντε μια απότομη, όχι καλοκουρδισμένη στροφή και εύκολα θα δημιουργήσετε το προσωπικό σας +300μ/λ "θερμικό" καθώς το βάριο ταλαντώνεται προς τα πάνω και χτυπάει χαρούμενα. Αυτό είναι ένα ψέμα, αλλά πολλοί πιλότοι θα συνεχίσουν να το πιστεύουν, δημιουργώντας τα δικά τους θερμικά με βίαιες στροφές εκεί που δεν υπάρχει τίποτα.

Τέλος όλα τα ανωτέρω είναι η δική μου θεωρία βασισμένη σε βιβλία ανεμοπορίας, συζητήσεις με άλλους πιλότους και προσωπική εμπειρία. Αυτό που πραγματικά μετράει, είναι η δική σας θεωρία. Ελέγξτε την και διυλήστε την συνεχώς για τα καλύτερα αποτελέσματα. Αν κάποιος σας ξεπερνάει σε κάποιο θερμικό μπορεί να οφείλεται στην πτέρυγά του, αλλά είναι πολύ πιθανότερο να έκανε κάτι που εσείς δεν κάνατε. Μη καταριέστε τον εαυτό σας καθώς τον βλέπετε να ανεβαίνει καλύτερα. Αντιθέτως προσπαθείστε να καταλάβετε γιατί. Χρησιμοποιεί μεγαλύτερους κύκλους ή μικρότερους? Μετακίνησε τη στροφή του σε μεγαλύτερη άνοδο και εσείς δεν ακολουθήσατε? Δεν πιστεύω ότι κάποιος είναι γεννημένος περισσότερο πιλότος από κάποιον άλλο, αλλά κάποιοι πιλότοι σκέφτονται τι κάνουν και προσπαθούν να το κάνουν καλύτερα. Και τέλος ο καλύτερος πιλότος είναι αυτός που διασκεδάζει περισσότερο.

Will Gadd

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

 

 

BEST VIDEOS