ΥΠΗΝΕΜΑ - ΡΟΤΟΡΑΣ

Πως να ανταπεξέλθετε στο χειρότερο εφιάλτη του πιλότου - να παρασυρθείτε στην υπήνεμη πλευρά της πλαγιάς.
Η μέρα ήταν σπουδαία όταν φτάσατε - ο ουρανός είχε ένα ήπιο μπλε, ο αέρας ομαλός και απαλός στο πρόσωπό σας, ο ήλιος έλαμπε σα χρυσάφι στο γρασίδι. Απογειωθήκατε στο απέραντο γαλάζιο. Πετάγατε ψηλά πάνω από την κοιλάδα κατολισθαίνοντας εδώ και'κει. Σύννεφα άρχισαν να καλύπτουν τον ουρανό. Παρακολουθήσατε πιλότους να διπλώνουν τα ακροπτερύγιά τους και να βγαίνουν ανοιχτά στην κοιλάδα. Αναρωτηθήκατε τι συμβαίνει. Τότε ξαφνικά είδατε τη σκιά σας αρκετά πίσω. Παγιδευτήκατε. Ο άνεμος που είχε ξεκινήσει τόσο ήπια σφυρίζει γύρω σας με αυξημένη ένταση και ξεσυρθήκατε όλο και περισσότερο προς την λοφογραμμή.

1. Απομακρυνθείτε από μεγάλα εμπόδια
Πετάξτε προσήνεμα μακριά από το βουνό με τη μεγαλύτερη ταχύτητα που μπορείτε - τα χέρια ψηλά χωρίς φρένα και ελέγξτε τη διείσδυσή σας (θετική ταχύτητα εδάφους). Η πτέρυγα μπορεί να επιταχυνθεί σε ομαλό αέρα με χρήση επιτάχυνσης τουλάχιστον κατά 10% σπρώχνοντας την μπάρα. Αν η πτέρυγά σας δεν διαθέτει μπάρα, εξομοιώστε την εφαρμόζοντας πίεση στους Α και Β ιμάντες, ένας χειρισμός που απαιτεί ένταση και προσοχή από τον πιλότο.(Σχόλιο: επειδή ο ανωτέρω χειρισμός μπορεί να προκαλέσει μπροστινό κλείσιμο και γενικά δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ'όσα λύνει καλό είναι να αποφεύγεται.) Μερικές πτέρυγες πετούν πιο γρήγορα με κλειστά ακροπτερύγια. Αυτό καλό είναι να το ελέγξετε πριν το χρειαστείτε.

2. Κατεβείτε κάτω
Η ταχύτητα του ανέμου συνήθως αυξάνει με το ύψος λόγω της ανεμοβαθμίδας. Ειδικά μπροστά από ένα ψυχρό μέτωπο που πλησιάζει, η ροή αέρα έχει έντονη διαστρωμάτωση - οι κατώτερες στοιβάδες αέρα επιβραδύνονται λόγω τριβών με το έδαφος, αλλά όσο ψηλότερα τόσο τα διαδοχικά στρώματα αέρα έχουν όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα. Αρκετά συχνά μπορείτε να αποφύγετε να παρασυρθείτε πίσω με το να κατεβείτε χαμηλά πιο κοντά στο έδαφος όπου η ταχύτητα του αέρα μειώνεται. Χρησιμοποιήστε big ears (κάμπτοντας τα εξωτερικά Α-σχοινάκια, για να προκαλέσετε κλείσιμο των ακροπτερυγίων). Μη κάνετε spiral ή b-line stall. Και οι δύο αυτές μανούβρες δεν έχουν διείδυση στον επικρατούν άνεμο και γι'αυτό θα σας ξεσύρουν με υπήνεμη κατεύθυνση προς οποιαδήποτε εμπόδια βρίσκονται προς αυτή την κατεύθυνση.
Συστήματα με στενές κοιλάδες (Αλπεις), κάνουν τα πράγματα πιο περίπλοκα. Συμπιέζουν τον αέρα χαμηλά και έτσι μπορεί να υπάρχει μεγάλη ένταση ανέμου στην κοιλάδα. Αν μπροστά σας έχετε ένα στενωμένο μέρος της κοιλάδας, καλό θα είναι να αναβάλετε να κατεβείτε όσο αυτό είναι εφικτό μέχρι να βρεθείτε σε πιο πλατύ τμήμα της κοιλάδας.

3. Κάντε και τα δύο
Είναι αρκετά ασφαλές να κλείσετε πρώτα τα ακροπτερύγια και κατόπιν να πατήσετε την επιτάχυνση. Αυτό αυξάνει την πρόσθια ταχύτητά σας και το βαθμό καθόδου σας, ενώ η πτέρυγα παραμένει αρκετά σταθερή. Προσέξτε να μην πατήσετε πρώτα επιτάχυνση και μετά κάνετε big ears γιατί μπορεί να προκαλέσετε ένα μεγάλο μπροστινό κλείσιμο αφού θα έχετε μειώσει τη γωνία προσβολής.
Για τον πιλότο που θέλει τεχνικές λεπτομέρειες - το δίπλωμα των ακροπτερυγίων αυξάνει τη γωνία προσβολής επειδή αυξάνει η γωνία πτήσης, φέρνοντας έτσι την πτέρυγα πιο κοντά στη γωνία stall. Το πάτημα της επιτάχυνσης μειώνει τη γωνία προσβολής, προλαμβάνοντας ένα πιθανό πρόβλημα. Η πτέρυγα έχει επίσης αυξημένο αρκετά πτερυγικό φόρτο και σαν αποτέλεσμα και πίεση στις κυψέλες,
οταν τα ακροπτερύγια είναι κλειστά. Γι'αυτό είναι λιγότερο πιθανό να έχετε ένα μεγάλο μπροστινό κλείσιμο σε αναταράξεις όταν τα ακροπτερύγια είναι κλειστά απ'ότι αν είναι ανοικτά.

4. Αναγνωρίζοντας ότι περνάτε πίσω.
Όσο γρηγορότερα το αντιληφθείτε, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να αναλάβετε δράση. Αναλύστε το "μονοπάτι" πτήσης σας, αφού δοκιμάσετε τα τρία ανωτέρω. Αν πηγαίνετε πίσω μάλλον παρά εμπρός, ξεσυρόμενος προς το βουνό, χρειάζεται να πάρετε γρήγορα μια απόφαση. Κάντε μεγάλα big ears (κάμπτοντας 2 Α-σχοινάκια σε κάθε πλευρά, σε μια πτέρυγα που έχει 3 Α-σχοινάκια, για παράδειγμα) και κοιτάξτε το "μονοπάτι" της πτήσης σας. Υπάρχει τρόπος-πιθανότητα να προσγειωθείτε με ασφάλεια στην προσήνεμη πλευρά του βουνού? Αυτό είναι ένα ριψοκίνδυνο ενδεχόμενο, αφού θα πρέπει να ξεφουσκώσετε την πτέρυγα σε συνθήκες με πολύ αέρα αν προσγειωθείτε κοντά σε περιοχή συμπίεσης του αέρα στο βουνό (η ταχύτητα του αέρα αυξάνει σε στενές κοιλάδες, σε αυχένες της πλαγιάς και στο "στήθος" της πλαγιάς-κόψιμο). Αλλά είναι πολύ καλύτερα να εκτελέσετε προσγείωση σε μια πλαγιά με αέρα που είναι ομαλός, από το να προσγειωθείτε στις αναταράξεις του ρότορα πίσω από το βουνό.

5. Ψηλά, ψηλά και μακριά
Πάρτε την απόφαση νωρίς, μην παλεύετε να κατεβάσετε την πτέρυγα κάτω προς την συμπίεση του αέρα στο χείλος της πλαγιάς, δε θα τα καταφέρετε. Η πιο επικίνδυνη περιοχή να βρεθείτε είναι να παρασυρθείτε πίσω σε περιοχή συμπίεσης αέρα "ξεβραζόμενοι" στις αναταράξεις του ρότορα πίσω από τη λοφογραμμή και χωρίς ύψος.
Hoo boy! Σίγουρα περνάτε πίσω από την λοφογραμμή. Σκεφτείτε. Ο αέρας είναι ακίνδυνος. Τα βράχια τραυματίζουν. Πάρτε όσο ύψος μπορείτε τη δεδομένη στιγμή. Καθώς ο αέρας φυσάει πάνω απ'το βουνό, ωθείται προς τα πάνω σε ορισμένα σημεία. Όπου υπάρχει άνοδος, η οριζόντια συνιστώσα του αέρα θα είναι μικρότερη, έτσι θα έχετε βελτιώσει οριακά την οριζόντια ταχύτητά σας. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αναριχηθείτε στην άνοδο για ικανό χρονικό διάστημα, κερδίζοντας όσο περισσότερο ύψος μπορείτε.

6. Πηγαίντε για το άνοιγμα!
Θα επιλέξετε να φύγετε πίσω απ'το βουνό, μόλις φτάσετε στο μέγιστο δυνατό ύψος, έτσι μανουβράρετε τον εαυτό σας προς το καλύτερο σημείο γι'αυτό το σκοπό. Κωνικές κορυφές είναι πολύ καλές όταν έχουν πλατιές "πλαγιές" γύρω τους. Κάθε περιοχή της λοφογραμμής που έχει "φάγωμα", θα παρουσιάζει φαινόμενο venturi και εκεί ο αέρας θα έχει μεγαλύτερη ταχύτητα. Αυτές είναι καλές περιοχές για να διαφύγετε προς τα πίσω, καθώς η ροή αέρα είναι συνήθως πιο διαστρωματισμένη με μικρότερη τάση για δημιουργία αναταράξεων ρότορα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα βέβαια, θα "σκαρφαλώσετε" στην κορυφή της "μπάντας" ανόδου όπου η ροή του αέρα θα γίνει πιο οριζόντια. Όταν φτάσετε εκεί δεν υπάρχει λόγος να παλεύετε άλλο. Στρίψτε και τρέξτε, περνάμε πίσω.

7. Κρατήστε απόσταση από το έδαφος
Έχοντας αποκτήσει το μέγιστο δυνατό ύψος, τώρα θέλετε να κρατηθείτε μακριά από το έδαφος. Είναι αρκετά συχνά καλή κίνηση να πετάξετε σε κάποια γωνία ως προς τον αέρα μακριά από την κορυφή που μόλις περάσατε. Έτσι αποφεύγετε το χειρότερο σημείο του ρότορα, και τρέχετε και με τον άνεμο. Όσο το έδαφος απομακρύνεται κάτω από τα πόδια σας, 'εχετε όλο και περισσότερο χώρο να παλέψετε με το "τέρας".

8. Τρέξτε
Αν η πορεία σας είναι "καθαρή", τρέξτε υπήνεμα. Αρχικά η ροή αέρα θα είναι οριζόντια. Για να πετύχετε το μέγιστο λόγο κατολίσθησης, πετάξτε χωρίς φρένα. Είναι πιο αποτελεσματικό να μείνετε όσο πιο ψηλά μπορείτε, όσο περισσότερο μπορείτε ενώ έχετε τον άνεμο ούριο. Μετά θα εισέλθετε στην περιοχή καθόδου, του καταβατικού ανέμου πίσω από το βουνό. Προσπαθείστε να επιταχύνετε την πτέρυγα για να αντιδράσετε στη βύθιση, πετάξτε χωρίς φρένα και χρησιμοποιήστε την επιτάχυνση ήπια. Και προσευχηθείτε.

9. Ρότορας!
Ήσασταν πολύ χαμηλά και δεν μπορούσατε να ξεφύγετε τα "σαγόνια" του. Οι περισότερες πτέρυγες είναι σχεδιασμένες να σταθεροποιούνται μόνες τους, γι'αυτό να είστε λιτοί και συνετοί με τη χρήση των φρένων. Αφήστε την πτέρυγα να πετάξει, αλλά πετάτε ενεργά "απαλύνοντας" τις απότομες μεταβολές της πτέρυγας και κρατώντας την πτέρυγα όσο μπορείτε περισσότερο πάνω απ'το κεφάλι σας. Και συνεχίστε με τον άνεμο πίσω σας. Αν είστε ψηλά, είναι αρκετά πιθανό ότι θα αντιμετωπίσετε μόνο λίγη "ανακατωσούρα" και μετά θα βγείτε έξω και μακρυά από τον ρότορα. Έτσι μην ανοίγετε το εφεδρικό σας ακόμη, δίνοντας μια ευκαιρεία στον εαυτό σας να παλέψει το θηρίο.

10. Πιάνοντας στο έδαφος
Αν οιαδήποτε στιγμή κατα τη διάρκεια της "απόδρασής" σας από το ρότορα, βρεθείτε κοντά στο έδαφος και υπάρχει πιθανότητα προσγείωσης, γυρίστε προς τον άνεμο. Μια υπήνεμη προσγείωση σε βράχια πιθανώς να είναι θανατηφόρα. Η προσγείωση θα είναι πολύ απρόβλεπτη και μπορεί να "πονέσει". Στην καλύτερη περίπτωση ξεφύγατε τον ρότορα και πετάξατε πολύ μακρυά πριν προσγειωθείτε, επιτυχάνοντας ένα μεγάλο (και "ανατριχιαστικό" xc).
Κατεβάστε την πτέρυγα στο έδαφος μόλις προσγειωθείτε. Οι ριπές του ανέμου μπορούν να σας σέρνουν κάτω στη πλαγιά και να σας τραυματίσουν σοβαρά, ακόμη και αν κάνατε τέλεια προσγείωση. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που ταιριάζουν σε κάποιο συγκεκριμένο καιρό,πιλότο και αλεξίπτωτο, b-line stall, c-line stall ή ένα μπροστινό κλείσιμο με Α-ιμάντες(που απαιτεί καλό συγχρονισμό με πολύ αέρα). Όλα χρειάζονται την εξάσκησή τους, γι'αυτό βρείτε ένα χωράφι και "παίξτε".

Το τελικό χειροκρότημα, τα καταφέρατε! Συγχαρητήρια για την ολοκλήρωση των 10 βημάτων χαλιναγώγησης του "τυφώνα", έχετε μια σπουδαία ιστορία να διηγείστε στους φίλους σας. Ελπίζω ότι αυτή ήταν η τελευταία φορά που χρειάστηκε να πάτε πίσω, γιατί αυτό είναι ένα παιχνίδι που συμφέρει να "σκοράρεις" με το 1 βήμα και όχι το 10. Οι τύποι που προσγειώθηκαν στην κοιλάδα νωρίτερα? Αυτοί ήταν οι πραγματικοί νικητές.

Μια σημείωση για τα εφεδρικά αλεξίπτωτα : Θα προσέξατε πως δεν συνηγόρησα για άνοιγμα εφεδρικού. Το εφεδρικό είναι η ύστατη ελπίδα - ξέρετε ότι θα σκοτωθείτε γιάυτό το ανοίγετε. Με δυνατό αέρα το εφεδρικό μπορεί να κάνει περισσότερη ζημιά από καλό. Μπορεί να αποτρέψει μια σκληρή προσγείωση, μολονότι σε ρότορα αυτό είναι απίθανο. Αλλά θα σας ξεσέρνει γρήγορα και μακριά και θα χτυπάτε σε οτιδήποτε βρίσκετε στο πέρασμά σας. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να κλείσετε τα περισσότερα εφεδρικά. Μην αυταπατάστε, η προσγείωση με εφεδρικό σε ρότορα θα είναι πολύ σκληρή.
Λάβετε υπ'όψιν ότι ο βαθμός καθόδου του εφεδρικού είναι 5m/s και ότι ο αέρας κατεβαίνει τουλάχιστον με τον ίδιο βαθμό καθόδου. Έτσι δεν προτείνω τίποτα σχετικά - το άνοιγμα του εφεδρικού μπορεί να βοηθήσει, μπορεί να βλάψει. Εσείς είστε ο πιλότος, εσείς αποφασίζετε.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

 

 

BEST VIDEOS